Treballadors de Saint-Gobain, protestant al davant del Parlament.

Unanimitat al Parlament per revertir la crítica situació que viu el Baix Penedès

La cambra demana al Govern que s'impulsi una Taula centrada a resoldre els dèficits de la comarca

Els diferents alcaldes del Baix Penedès van decidir plantar-se el passat mes de febrer després que es constatés que el pressupost de la Generalitat per aquest 2020 tornava a oblidar la comarca. El consell d'alcaldes va enviar un llistat de peticions al Govern que, nou mesos després, poden haver començat a veure els seus fruits. Aquest dijous 5 de novembre, el ple del Parlament ha aprovat per unanimitat demanar a la Generalitat la creació d'una taula de treball per revertir els nombrosos dèficits que acumula la comarca.

El nou òrgan de treball s'ha de constituir en un termini màxim de dos mesos, i en formaran part el president del Consell Comarcal, els alcaldes i alcaldesses de la comarca, els diputats provincials i tots aquells que tinguin una vinculació directa amb aquest territori. També s'ha obert la porta a què hi prenguin part els principals agents econòmics i socials de la comarca.

Una agenda d'accions urgents

La taula ha de tractar una agenda d'accions transversals per frenar les diferents crisis que arrossega la comarca, que fa deu anys que encapçala el rànquing d'atur del país. Igualment, cal resoldre el dèficit de serveis que provoca el fet que la població real del Baix Penedès és molt més elevada que la que marca el padró d'habitants. Tot, amb una crisi del coronavirus que encara ha complicat més la situació. «Els problemes han augmentat molt des del febrer fins ara», avisa Jaume Casañas, vicepresident del Consell Comarcal.  

Entre els temes a tractar hi ha el de donar l'impuls necessari a Idiada, fer un pla de reindustrialització per mitigar els efectes dels últims tancaments d'empreses, impulsar la formació de l'FP dual, donar bonificacions als residents per usar la C-32, treballar en plans d'ocupació específics, i augmentar les inversions en serveis essencials com l'Hospital del Vendrell o en el nombre de places a residències i centres de dia.

«Que no quedi en paper mullat»

El president del Consell Comarcal del Baix Penedès, Joan Sans, ha valorat de forma positiva la creació de la taula, però ha avisat que els ciutadans no perdonarien que això quedés «en paper mullat». «Cal crear la taula ara mateix, millor demà que demà passat», ha afegit Sans. El president del Consell ha recordat que la comarca és la que rep menys inversió per habitant, i la segona de Catalunya que té menys funcionaris. Les últimes dues crisis han colpejat amb força, a més a més, els que eren els seus dos pilars econòmics, la construcció i el turisme.