L'estació de Sant Vicenç de Calders.

Veïns de Coma-ruga denuncien que no poden dormir pels sorolls a l'estació de Sant Vicenç de Calders

Adif ha informat l'Ajuntament que la construcció de pantalles acústiques vol reduir aquestes molèsties

Veïns de Coma-ruga han denunciat les molèsties que els causen diversos sorolls que provenen de l'estació de Sant Vicenç de Calders. Es tracta de «sorolls i vibracions» que són especialment molestos de nit, i que provenen de les tasques de manteniment. «Fa anys que ho patim i això genera ansietat i nerviosisme, perquè no podem dormir», lamenta Pilar Bayona, una de les veïnes afectades.

Ella viu al carrer de Víctor Català, que es troba a més de 250 metres de l'estació de Renfe. Però la distància no impedeix que aquests sorolls suposin un important maldecap a altes hores de la nit. «Quan són forts se senten per tot Coma-ruga, el Francàs i Sant Salvador», assevera Bayona.

Ho corrobora Jordi Escayola, un altre dels veïns de la zona. «També se senten de dia, però és a la nit quan més molesten, fins al punt que molts cops et despertes», assegura. Farts de la situació, han recollit més de 80 firmes de veïns i han presentat instàncies, a través de la Xarxa Vendrellenca, a l'Ajuntament i Adif

Manteniment dels trens i les catenàries

Antonio García, de la Xarxa, explica que han rebut resposta del consistori sobre la procedència d'aquests sorolls. Hi podria haver dues causes. D'una banda, els treballs de manteniment de les catenàries, que es fan de nit amb «unitats autopropulsades de motor dièsel de gran potència». 

Per altra banda, també provindrien dels trens de Rodalies que a la nit estan aparcats a les vies de l'estació. Aquests combois «es mantenen encesos durant bona estona per fer tasques de neteja i manteniment interior». El sistema de climatització que tenen genera «uns nivells de soroll elevats».

Pantalles com a solució

Davant les queixes, Adif ha transmès a l'Ajuntament que té constància, des de fa temps, d'aquesta afectació als veïns. Admeten que part de la població de Coma-Ruga està afectada «per damunt dels objectius de qualitat nocturns, que són 55 (A) per les zones residencials». Però la solució que dona és la construcció de les pantalles acústiques que es projecten al territori pel corredor mediterrani.

Des d'Adif apunten que l'objecte d'aquest apantallament acústic és reduir els sorolls que produeix l'activitat de l'estació. Des de la Xarxa Vendrellenca recorden, però, que l'opció de les pantalles acústiques genera rebuig entre la població. De fet, diversos ajuntaments ja han confirmat que presentaran al·legacions.

Per això la Xarxa reclama alternatives, com ara el desviament dels trens de mercaderies o el soterrament del conjunt de l'estació. Sigui d'una manera o altra, els veïns volen solucions i recorden que tenen el dret a descansar durant l'horari nocturn.

Veïns de Coma-ruga afectats pels sorolls de l'estació de Sant Vicenç.
Veïns de Coma-ruga lamenten que els sorolls a l'estació no els deixen dormir de nit. | BP Diari