El Vendrell apujarà un 10% la taxa de recollida de residus el 2020

El govern local argumenta que actualment només es cobreix un 70% del cost del servei

El govern municipal del Vendrell integrat per PSC, Cs i l'AVP ha presentat aquest dilluns 14 d'octubre la proposta d'ordenances fiscals pel 2020 que es debatrà al ple ordinari d'aquest mes d'octubre. El regidor d'Hisenda, Baltasar Santos, ha avançat als mitjans que la proposta del govern contempla la congelació de totes les ordenances i les taxes excepte dues, el ja sabut recàrrec de l'IBI pels grans tenidors amb pisos desocupats, i l'increment d'un 10% de la taxa de recollida de residus.

Aquesta última és la que notaran a la butxaca els vendrellencs. Segons ha apuntat Santos, l'augment de la taxa suposarà «que un habitatge normal passi de pagar 110 euros anuals a pagar-ne 121, mentre que els habitatges aïllats passaran dels 135 euros als 148 euros anuals». El regidor d'Hisenda ha argumentat la necessitat d'apujar aquesta taxa perquè «els costos del servei han augmentat des del 2014, últim any que la taxa s'havia actualitzat».

 

Una taxa que no s'actualitza des del 2014

D'aquesta manera, Baltasar Santos ha explicat que en aquests cinc anys que la taxa s'ha mantingut igual, amb els diners recaptats «s'ha passat de cobrir un 91% del servei a cobrir només un 70% aquest 2019». La resta, s'ha hagut de cobrir amb altres recursos del consistori. La recollida de residus, que gestiona EcoBP a través del Consell Comarcal del Baix Penedès, inclou aspectes com el tractament de residus, el trasllat, la deixalleria mòbil o la deixalleria comarcal, entre d'altres.

L'altra ordenança fiscal que s'apuja és la de l'IBI, però en aquest cas només pels grans tenidors que tinguin més de deu habitatges desocupats des de fa més de dos anys. En aquest cas, es preveuen recàrrecs que poden arribar fins al 50%. La resta de taxes es congelen i no s'aplicarà l'increment de l'IPC. Santos ha avançat que en els anys vinents la voluntat del govern és «abaixar impostos a la gent amb menys recursos».