Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Alumnes entrant a una escola del Vendrell.

El Vendrell busca una distribució més equitativa de l'alumnat immigrant als centres escolars

L'objectiu és que cada escola sigui el reflex «de la població en general», no només d'un barri

Recentment s’han complert dos anys des que es va aprovar el Pacte Contra la Segregació Escolar, un compromís adoptat per la Generalitat, el Síndic de Greuges i les entitats municipalistes on es fixaven diferents objectius per millorar l’escolarització a Catalunya. En un dels punts es feia referència a la necessitat de cercar una equitat més gran als centres educatius, per assolir una immersió més ràpida i adequada dels alumnes d’origen immigrant al sistema escolar i al seu entorn.

El Vendrell és un dels municipis que ha treballat més intensament en aquesta direcció els últims anys, amb la intenció de revertir la concentració d’alumnes d’un mateix origen cultural, social i lingüístic que hi ha en una de les escoles del municipi, l’Àngel de Tobies. En aquest centre, situat a la part nord de la carretera de Valls, prop del 80% dels alumnes són d’origen immigrant, amb una clara predominança del col·lectiu magrebí.

Un reflex de la població del municipi

Segons asseguren des del consistori, el Pacte Contra la Segregació ha propiciat noves eines per seguir treballant en aquesta direcció a través de l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME). «L'objectiu és que l’alumnat dels centres sigui el més heterogeni possible, i suposi un reflex de la població en general del municipi, no només d’un barri concret», explica el responsable de l’OME al Vendrell, Francesc Nieto.

La sectorització escolar, que va estar vigent fins fa dos anys al Vendrell, va comportar que a les diferents escoles hi hagués una majoria d’alumnes dels barris més propers. «La sectorització no era dolenta per si mateixa, ja que volia aconseguir un arrelament de l’escola al barri, però en determinades zones això pot acabar comportant una segregació més gran», admet Nieto. Això és el que va passar a l’escola Àngel de Tobies, abans anomenada Teresina Martorell, que es troba a prop d’un barri amb molta població d’origen immigrant.

Alumnes jugant al pati de l'escola Àngel de Tobies del Vendrell.
L'escola Àngel de Tobies té un alt percentatge d'alumnes d'origen immigrant. | BP Diari

Amb els anys, el percentatge d’aquests alumnes va anar creixent fins a ser clarament majoritari. Quan això passa, continua Nieto, «s’acaba produint una estigmatització de l’escola i cau la demanda, perquè la població autòctona li dona l’esquena». Conscients de la necessitat de canviar la situació, una de les primeres actuacions que van impulsar el consistori i el Departament d’Ensenyament va ser la reconversió de l’antiga escola Teresina Martorell en institut-escola Àngel de Tobies. L’objectiu era atraure alumnes d’altres zones del municipi amb l’oferta d’un nou model pedagògic a l’ensenyament secundari. El canvi, al cap de dos anys, encara no ha donat resultats visibles, segons admeten.

Una altra escola

Una altra de les actuacions que s’ha impulsat els últims cursos ha estat la d’oferir a aquelles famílies d’origen immigrant que tenen fills amb edat de començar l’educació infantil l’opció d’anar a un centre allunyat del lloc de residència. L’objectiu és que no s’acabin concentrant en una mateixa escola. L’OME fa una atenció individualitzada a aquestes famílies oferint-los una visió de tots els models escolars i els centres que hi ha al municipi.

«No és un pas fàcil per a ells», afirma Francesc Nieto, «perquè moltes d’aquestes famílies tenen altres fills i no els volen separar». Per això la tasca se centra en les famílies que han tingut el primer fill. La regidora d’Ensenyament, Sílvia Vaquero, remarca que el pacte permet «fer un treball per encaminar aquestes famílies cap a altres centres, però no podem obligar a ningú». Per acabar de convèncer-los se’ls ofereixen alguns avantatges, com ara la subvenció del transport escolar —ja que s’han de desplaçar lluny del seu barri— o tota la informació que hi ha per accedir a les beques de menjador.

La zona escolar del Vendrell.
Vista de la zona escolar del Vendrell. | Ajuntament del Vendrell

Un 90% accepten

La iniciativa fa cinc anys que està en funcionament i un 90% de les famílies amb les quals es parla accepten la proposta, afirmen des de l’OME. Per al pròxim curs 2021-2022 ja hi ha una vintena de famílies que ho han vist amb bons ulls. L’Ajuntament pot reservar algunes places de P-3 als altres centres per a aquests alumnes. Nieto afirma que les famílies que accepten ho fan perquè busquen «una inclusió més gran dels seus fills» i agraeixen «el tracte directe que se’ls dona».

Pel que fa a l’objectiu d’aconseguir un alumnat més homogeni a l’escola Àngel de Tobies, des de l’OME reconeixen que encara queda lluny. «És una cosa que donarà fruits a llarg termini, ja que només amb l’entrada de germans dels alumnes que hi ha al centre ja s’omple un 75% de les places de P-3», apunta Nieto. La gratuïtat del P-2 a les escoles bressol que entra en funcionament el curs vinent també és una altra mesura que va en aquesta direcció, ja que la majoria de famílies d’origen immigrant no escolaritzen els seus fills abans de l’educació infantil.