Els ciutadans del Vendrell i Calafell, així com els de moltes altres poblacions catalanes, s’hauran d’anar acostumant a conviure amb les males herbes als seus carrers. Almenys, en els pròxims anys. Els dos municipis del Baix Penedès han abandonat l’ús de l’herbicida glifosat, catalogat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a «probablement cancerigen». De fet, totes les capitals comarcals catalanes ja l’han deixat de fer servir, així com altres poblacions més petites.
El problema és que no hi ha cap alternativa tan efectiva com el glifosat. Els diferents sistemes que s’han provat —vinagre, emulsió d’aigua calenta o l’aplicació d’escalfor— no han donat bons resultats, i la majoria de municipis han acabat per decantar-se pel desbrossat manual. Aquest és un sistema molt més lent que l’ús dels herbicides i també menys efectiu, ja que productes com el glifosat atacaven directament l’arrel. Ara, les herbes tornen a brotar al cap de poc temps.
El desbrossament manual, menys efectiu
«Estem alerta per si hi ha algun producte que doni resultat, però els que hem trobat fins ara no estan homologats, i per llei no els podem fer servir», ha explicat el regidor de Via Pública del Vendrell, Josep Marrasé, a ‘BaixPenedesDiari.cat’. Marrasé admet que el desbrossament manual és molt menys efectiu, i entén les queixes dels veïns, però afegeix que, de moment, és l’única solució possible.
El Vendrell va aprovar el febrer del 2016 deixar d’usar el glifosat a la via pública i als espais verds, després que Som Poble, el Geven i el Grup de Consum Les Garrofes ho demanessin. D’aquesta manera, el consistori se sumava a la decisió presa per diferents ajuntaments catalans, com ara el de Vilanova i la Geltrú, que havia estat el primer a fer-ho el 2013. Tot i això, la manca d’alternatives ha portat a la Unió Europea a prorrogar-ne l’ús fins al 2022. La Generalitat, de fet, no el prohibeix, tot i que recomana l’ús de productes no químics.
Queixes per la presència d'herbes al carrer
Dos anys i mig després que s’eliminés l’ús del glifosat al Vendrell, els efectes d’aquesta decisió es poden veure en molts punts del municipi, amb herbes que surten entremig de les voreres, l’asfalt o els desaigües. Les queixes dels ciutadans han anat en augment. Des de Via Pública asseguren que fan el que poden, però que en anys com aquest, en què hi ha hagut una gran quantitat de pluges, la situació encara és més complicada. El que sí que garanteixen és que fan el mateix desbrossament a tot arreu, al centre, als barris marítims i a les urbanitzacions. «Hi ha un itinerari fixat que anem seguint», apunta Marrasé.
Calafell també va renunciar a l’ús del glifosat el maig del 2016, a partir d’una moció de la CUP. En els últims plens, alguns ciutadans han expressat les seves queixes per la quantitat d’herbes a la via pública. «Ho hem de fer manualment i fem el que podem», va admetre a l’últim ple el regidor de Medi Ambient, Josep Parera. Fa pocs mesos es va emetre una sentència que condemnava la multinacional Monsanto a pagar 289 milions de dòlars a un jardiner que al·legava que el càncer terminal que pateix prové de l’exposició al glifosat.