Un solar abandonat al Vendrell.

El Vendrell comença a aplicar amb dos anys de retard la normativa de solars aprovada el 2018

Es tramitaran prop de 260 requeriments a propietaris de solars que estan al nucli urbà

La nova normativa de solars que l’Ajuntament del Vendrell va aprovar el setembre del 2018 encara no s’havia començat a aplicar. Així ho ha confirmat a aquest mitjà la regidora d’Urbanisme, Núria Rovira, assegurant que, quan ella va ocupar el càrrec ara fa un any, hi havia diversos expedients iniciats però no s’havia enviat cap requeriment als propietaris.

Aquest és un fet paradoxal, tenint en compte que la normativa es va aprovar precisament per agilitzar el procés de neteja i tancament d’aquells solars buits i que estaven en mal estat, obrint l’opció de posar sancions de forma més ràpida per als incomplidors. Després de l’incendi en un solar aquest passat mes d’agost, entitats com la Xarxa Vendrellenca havien preguntat en quina situació es trobava l’ordenança.

Un cens amb 2.600 solars buits

Rovira ha explicat que, durant els últims mesos, s’ha fet un cens acurat dels solars buits que hi ha al municipi —un total de 2.594—, classificant els que són zones verdes, dels que són per a equipaments o solars normals. D’aquests 2.594 solars buits, un total de 286 són de l’Ajuntament, encara que alguns no constaven així al registre. Aquest és el cas del solar del carrer d’Indústria on hi va haver el foc, que és del consistori, però en el qual no s’havia fet cap mena de manteniment perquè no constava així al registre.

 

Primers 260 requeriments

Aquest setembre del 2020, el consistori ja començarà a tramitar els primers requeriments a propietaris de solars, perquè els netegin i facin un tancament al voltant. Es començarà pels solars que estan situats al nucli urbà (uns 260), ja que són els que poden suposar un perill més gran en cas d’incendi. Si no es compleix amb la petició, l’Ajuntament obrirà un expedient sancionador.

Amb els diners recaptats, el consistori actuarà de forma subsidiària en aquests solars, tot i que caldrà fer una modificació a les ordenances fiscals per poder dur-ho a terme. A part d’això, l’Ajuntament ha constatat que hi ha centenars de solars que estan en zones forestals, al costat d’urbanitzacions com l’Eden Park o l’Oasis. Urbanisme estudia modificar els criteris de l’ordenança per aquest tipus d’espais, ja que creuen que no té sentit tancar-los. «Són solars que, en molts casos, estan junts i seria com posar portes al camp», ha exemplificat Rovira.