Façana sud del Portal del Pardo del Vendrell.

El Vendrell comença la restauració dels esgrafiats del Portal del Pardo que donen a les Quatre Fonts

Els treballs són similars als que es van fer a la façana del carrer Major

El Vendrell ha començat aquesta setmana uns nous treballs de restauració dels esgrafiats de la casa del Portal del Pardo. En aquest cas, es tracta dels que donen al carrer de les Quatre Fonts. La restauració va a càrrec de l'equip del vendrellenc Pau Arroyo, que ja va fer també la restauració dels que donen a la façana del carrer Major.

Es tracta d'uns treballs molt similars als que es van fer l'any passat a l'altra banda de la casa. Els esgrafiats representen motius de l'època barroca, amb garlandes de flors o al·legories al treball del camp o la cacera. Els esgrafiats haurien d'estar llestos per la Festa Major, i seran la cirereta a la remodelació del carrer de les Quatre Fonts.

Una iniciativa del cònsol de França a Barcelona

Els esgrafiats de la casa del Portal del Pardo daten de l'any 1786 i van ser una iniciativa del cònsol de França a Barcelona. Jean-Baptiste Aubert i la seva esposa, Gertrudis Trillas, van renovar aquest palau renaixentista amb aquesta decoració i amb elements com una capella. El matrimoni va ocupar la casa fins al 1793 i els seus hereus la van vendre a la família Guimerà el 1823. 

El Portal del Pardo és un dels edificis més importants del patrimoni local del Vendrell, i el més antic que es conserva. Va ser edificat durant el segle XVI al costat d'un dels portals que formava part del recinte emmurallat del Vendrell. Aquest és també l'únic portal que s'ha conservat fins ara. 

La primera referència que es té de l'edifici és del 1518, quan el seu propietari, Bernat Nin, la va inscriure en un capbreu. Actualment és la seu de la Fundació Apel·les Fenosa, després que l'escultor adquirís l'habitatge el 1958. La casa també acull el museu dedicat a l'escultor barceloní, que va morir el 1988.