Arriba una nova edició de la Xatonada Popular del Vendrell amb moltes novetats

La festa se celebrarà els dies 1 i 2 de febrer amb un programa replet d'activitats gastronòmiques. Aquesta setmana també s'han dut a terme els cursets per aprendre a fer xató a la capital del Baix Penedès

La Xatonada Popular del Vendrell es farà aquest diumenge 2 de febrer al pavelló de l'escola Àngel Guimerà durant tot el matí. A més del 34è Concurs de Mestres Xatonaires, es farà la 33a Exhibició de Xatonaires Infantils, la 27a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals i el quart Xató Experience. El canvi d'emplaçament, motivat per les obres d'ampliació de l'illa de vianants al centre, no és l'única novetat. 

Per aquesta edició també hi haurà racions de xató per a celíacs, amb pa sense gluten. En total se n'han preparat 100 racions tal com ha avançat la regidora de Fires. Una altra estrena serà la de la 'VermuTOnada' que es farà el dissabte 1 de febrer a la Rambla a les dotze del migdia. Un espai per fer un vermut en el qual es podrà degustar xips & xató, amb la música del DJ Delapierre com a acompanyament.

Cursets per aprendre a fer xató al Vendrell.
Un dels cursets infantils per aprendre a fer xató al Vendrell. | BP Diari

El Vendrell cuida la cantera de joves xatonaires

Amb l'arribada de la Xatonada Popular del Vendrell, arriben també els cursets per aprendre a fer xató, una manera de traslladar als més menuts la passió per la gastronomia local. Els cursets fa anys que es van impulsar i sempre són un èxit de participació, tant els de les escoles com el d'adults, que enguany ha esgotat les places disponibles. «De cara a l'any que ve haurem de fer un pensament per ampliar-lo», ha reconegut la regidora de Fires i Comerç, Luz Ramírez.

Les escoles que aquest any prenen part als cursets són les del Sagrat Cor, Àngel Guimerà, Àngels Garriga i Els Secallets de Coma-ruga. Els alumnes, a partir dels set anys, es poden apuntar per fer aquest curset després de les classes, on reben l'ajuda de membres de la Universitat del Xató. Enguany, a més a més, s'ha comptat amb una animadora que fa més entretingut el curset, i també s'ha posat èmfasis en altres aspectes relacionats amb la cuina, com el fet de mantenir una bona higiene i tenir els estris nets.