Vista de la zona del Botafoc, al Vendrell.

El Vendrell ja té destí pels fons europeus: El parc del Botafoc, el camí de ronda i les Madrigueres

Una part dels ajuts per la Covid s'ha de destinar a projectes vinculats a la sostenibilitat i el canvi climàtic

El pressupost per l’any 2021 de l’Ajuntament del Vendrell ja inclou una previsió dels fons europeus anti-Covid que puguin arribar al llarg de l’any. L’acord dels diferents estats estableix que Espanya rebi prop de 72.000 milions d’euros en els pròxims tres anys, però encara es desconeix com es farà el repartiment per territoris.

El que sí que se sap és que una part d’aquests diners s’hauran d’invertir en projectes vinculats a la sostenibilitat, l’eficiència energètica i el canvi climàtic, que són els que estan agrupats amb el nom de Next Generation. Per poder tenir accés a aquest fons, el Vendrell ja treballa en diversos projectes que encaixarien en aquest àmbit, com són els del parc del Botafoc, el de preservació de les Madrigueres i el del camí de ronda del litoral.

El parc del Botafoc

El projecte per fer un gran parc al Botafoc es va posar sobre la taula a principis de l’any 2016, en un moment en què estava a debat la construcció d’un pàrquing en aquesta zona. El govern encapçalat pel PSC i el PDeCAT va impulsar un procés participatiu perquè els veïns votessin els diferents usos que podria tenir l’espai.

El procés es va fer el març del 2017 i els vendrellencs que van participar es van decantar majoritàriament perquè el parc incorporés itineraris saludables, zones infantils i un espai per a fer actuacions culturals. Donada l’envergadura del projecte, el consistori va presentar-se a una convocatòria de fons europeus per poder-lo tirar endavant, però no els va aconseguir, i aquest va quedar aparcat. Ara, des del govern local creuen que és un projecte que encaixa amb els requisits del fons Next Generation.

La platja del Francàs.
El camí de ronda ha desaparegut a la zona del Francàs. | BP Diari

El camí de ronda

L’estiu del 2018, el grup municipal de Sí Se Puede va portar al ple una proposta de la Xarxa Vendrellenca en què es demanava recuperar l’antic camí de ronda que passava pel litoral vendrellenc. L’entitat creia que aquesta via —que actualment presenta mancances de manteniment i en alguns trams ha desaparegut— seria una bona eina per potenciar el turisme sostenible i el senderisme. Una de les parts que caldria recuperar és la que va per la platja del Francàs, des de la reserva de Masia Blanca i fins a la platja de Roda de Berà.

Les Madrigueres

Seguir amb els treballs de preservació de l’últim espai verge del litoral baixpenedesenc també és un altre dels projectes que preveu l’Ajuntament del Vendrell com a destí dels fons europeus anti-Covid. El març del 2019 es va inaugurar el pont per sobre de la desembocadura de la riera de la Bisbal, així com l’adequació ambiental del tram que queda al costat de la platja. Però el projecte encara té molt camí per recórrer, amb diverses actuacions que han de permetre una recuperació més gran de les llacunes i la fauna en aquest espai.

Inauguració del pont de les Madrigueres.
Les Madrigueres és l'únic espai verge del litoral del Baix Penedès. | BP Diari