L’actual situació de confinament que es viu aquests dies a Catalunya i bona part d’Europa és nova per a tothom, però ha tingut precedents en altres èpoques no tan llunyanes. Una de les epidèmies més mortals que es recorden va ser la del còlera, que va tenir diversos brots entre finals del segle XIX i principis del XX. Aquesta era una pandèmia que es transmetia a través de l’aigua contaminada, i que es va estendre per tot el món. El Vendrell va patir aquells anys dos brots de còlera importants, el 1885 i el 1911, essent el segon el més virulent.
A través del Port de Sant Salvador
Tot i que el 1885 la vila ja va patir un primer brot de còlera que va afectar 139 persones i va deixar 27 morts, l’epidèmia que més es recorda —i que va tenir un impacte més gran en la població— va ser la que va tenir lloc el 1911. Tal com s’explica al llibre-recull fotogràfic ‘L’Abans’, aquest brot va arribar al Vendrell a través d’un vaixell que portava fusta per fer bótes al Port de Sant Salvador. La família que va rebre la mercaderia va ser la primera que es va contagiar, i a partir d’allí, el brot es va començar a estendre.
Tot i això, si les autoritats haguessin respost de forma més ràpida, segurament s’haguera pogut minimitzar el seu impacte. Després que els dies 23 i 27 de juliol morissin dues persones al Vendrell, el doctor Salvador Reventós va diagnosticar el còlera com a causa, però els estudis microbiològics que es van fer no ho van poder confirmar, amb el qual l’actuació dels governants no va ser prou contundent.
El Vendrell, en quarantena
Així, l’agost va transcórrer sense que es prenguessin les mesures necessàries, i a finals de mes va arribar el gran rebrot que va afectar una gran part de la població. El nombre d’infectats i morts creixia cada dia, i la gent fugia de la vila. Les autoritats van posar el Vendrell en quarantena i a principis de setembre va arribar un tren sanitari amb una brigada i instruments per desinfectar. Les accions es van impulsar des de la Junta Local de Defensa, i el doctor Francisco Murillo va ser el màxim coordinador per mirar d’erradicar l’epidèmia.
Les actuacions van començar a donar el seu fruit a mitjans de setembre, i el dia 30 es va aixecar la situació de quarantena, que havia durat prop d’un mes. En total van morir 120 persones al municipi, 114 al Vendrell i sis a Sant Vicenç de Calders. Un cop passada l’epidèmia, es van fer treballs de desinfecció de les aigües de la deu de Tomoví, i una posterior canalització d’aquestes, tal com havien recomanat les autoritats sanitàries.