Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El Vendrell obre la porta a «exigir responsabilitats» pel cas de l'Escola de Música

L'alcalde demana als serveis jurídics que facin un informe sobre l'assumpte | El ple aprova la indemnització a l'empresa constructora

El ple del Vendrell del desembre del 2019.
El ple del Vendrell, aprovant el pagament de la indemnització per l'Escola de Música. | BP Diari
 

L'Ajuntament del Vendrell ha paït de cop els àpats de Nadal i Sant Esteve amb un ple extraordinari sobre un dels temes més espinosos —si no el que més— dels últims anys, el del contracte de l'Escola de Música Pau Casals que generava un sobrecost de 30 milions d'euros per les arques municipals. Un ple que ha servit per tancar l'aspecte econòmic, deixant enrere definitivament el perniciós segon contracte, però que també ha deixat la porta oberta a una futura depuració de responsabilitats.

Tal com es va anunciar a principis de setmana, el ple ha servit per aprovar la indemnització de 2,4 milions d'euros a l'empresa constructora de l'escola, per l'anul·lació del contracte revisat del 2009Aquest tràmit, aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern (PSC, Cs i AVP) i de Junts pel Vendrell, ha de servir per tancar el litigi amb la mercantil Escola de Música i Plaça Tívoli SL. El pagament es fa en concepte de les obres del projecte complementari de l'any 2009, sumant els interessos financers.

 

Informe dels serveis jurídics per exigir responsabilitats

A l'acord final també s'han restat algunes partides corresponents a deficiències que presenta el centre, el més important dels quals és la manca de la llicència ambiental. El mateix alcalde, Kenneth Martínez, ha apuntat que l'acord assolit amb la mercantil, l'administració concursal de Vicsan i el BBVA té «com a condició que es retiri el recurs que l'empresa manté al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)».

Això també suposa retornar definitivament al contracte inicial de l'any 2006, amb el qual el consistori haurà de pagar 9,8 milions en concepte de lloguer de la superfície fins al 2036, en lloc dels 44,5 milions fins al 2041 que fixava el contracte revisat. Per Martínez, avui s'ha tancat aquest aspecte «de manera satisfactòria per l'Ajuntament». Tot i això, i davant les queixes de l'oposició, l'alcalde ha avançat que ha demanat «als serveis jurídics que elaborin un informe per veure si correspon exigir responsabilitats a qui correspongui».

Exterior de l'Escola de Música Pau Casals del Vendrell. | BP Diari

ERC-SP demana portar el tema a la Fiscalia

Aquest anunci de Martínez ha servit perquè el govern hagi rebutjat una esmena del grup d'ERC-Som Poble per portar el cas a la Fiscalia. Els serveis jurídics seran, doncs, els que aconsellaran què cal fer a partir d'ara. Tant ERC-Som Poble com Pel Vendrell Primàries han estat els grups que s'han mostrat més incisius per demanar que es vagi fins al fons de la qüestió, i s'investigui per què el consistori va donar llum verda a la revisió del contracte sense que hi hagués cap informe de la intervenció, com era preceptiu.

No només això, des d'ERC-Som Poble, Lluís Navarrete ha revelat que «l'abril del 2009 la secretària de l'Ajuntament va fer un informe dient que aquesta revisió de contracte no es podia fer». Navarrete també ha mostrat la seva sorpresa pel fet que «cap tècnic municipal supervisés el projecte» de l'escola. Per tot això, la coalició d'esquerres creu que el tema hauria de ser portat a la Fiscalia.

 

Llasat veu un possible «cas de corrupció immens»

Molts més directe s'ha mostrat Josep Maria Llasat, de Pel Vendrell Primàries, que s'ha preguntat si aquest no ha estat «un cas de corrupció immens» dins el consistori. Llasat ha deixat diverses preguntes sobre la taula, com ara per què «el regidor d'Hisenda d'aquella època, Joan Maria Diu, es va fer seva amb només 24 hores la proposta de l'empresa», que suposava el sobrecost de 30 milions.

Llasat també ha criticat «l'actitud servil» amb l'empresa de l'interventor de l'època, Ferran Hinojo, i ha remarcat que «aquest contracte de 44,5 milions més IVA el va aprovar un Ajuntament que no va poder pagar les primeres quotes perquè no tenia diners». El regidor de Primàries ha mantingut una batussa dialèctica pel temps d'intervenció amb l'alcalde, que probablement podria haver anul·lat les limitacions de temps, tractant-se d'un tema tan sensible.

Pel que fa a la resta de partits, Òscar Blasco, de Podem, ha titllat d'«incomprensible» la situació generada el 2009, mentre que Josep Mercadé, de Junts, s'ha centrat en «l'oportunitat que hi ha per tancar» l'assumpte evitant un greu perjudici per l'Ajuntament. Kenneth Martínez ha afegit que el consistori farà «de forma subsidiària les obres per obtenir la llicència ambiental», però que això no eximeix l'empresa d'aquesta responsabilitat.