Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El Vendrell recorda quan Fenosa va retrobar els seus amics després de l'exili

L'escultor va retornar per primer cop a Catalunya el 1951, pel funeral de la seva mare

Manuel Humbert, Fenosa, Joan Serra, Constance Mallet i Emili Bosch Roger, en una terrassa d'un cafè de Barcelona, el 1956.
Manuel Humbert, Fenosa, Joan Serra, Constance Mallet i Emili Bosch Roger, en una terrassa d'un cafè de Barcelona, el 1956. | Nicole Fenosa

 

La Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell inaugura el dissabte 3 de novembre la seva nova exposició, a les dotze del migdia, que porta per títol 'Amics retrobats'. La mostra, que estarà oberta fins a finals de febrer del 2019,  se centra en el retrobament de l'escultor Apel·les Fenosa amb els seus vells amics evolucionistes el 1951, quan retorna per primer cop de l'exili per assistir al funeral de la seva mare a Barcelona.

Aquesta trobada és molt ben rebuda pels seus amics que, en plena dictadura franquista, veuen l'arribada de Fenosa com una alenada d'aire fresc, ja que els permet connectar amb l'escena de París. Els artistes amics de Fenosa són  l’escultor Josep Granyer, els pintors Manuel Humbert, Joan Serra i Bosch Roger, i els crítics d’art i també pintors Joan Cortés i Rafael Benet. L'exposició està organitzada per la Fundació Fenosa junt amb la Fundació Rafael Benet, i amb l’ajut de l’Institut de Cultura de Barcelona.

Els anys que Fenosa va comprar la Casa del Portal

Casilda Florensa Pujol, la mare de Fenosa, va morir el 15 d’agost del 1951. Apel·les  i Nicole Fenosa van obtenir una visa per anar a Barcelona al seu funeral. La mostra estudia aquest retrobament entre 1957 i 1958, que és l’època que Fenosa fa l’exposició de la Galeria Jardin de Barcelona,  i quan compra la Casa del Portal al Vendrell, que servirà per consolidar el retorn de l’escultor exiliat. Jacint Berenguer, autor d’un dels textos del catàleg, apunta que per a Fenosa va ser una «agradable sorpresa que, malgrat els disset anys que havien transcorregut des que s’hagué d’exiliar a França, encara era recordat i estimat pels seus amics barcelonins».

L’exposició de la Fundació Apel·les Fenosa aplega unes 40 obres, amb fotografies documentals, pintures i escultures de tots els artistes implicats, així com un inèdit dibuix que Tristan Tzara, fundador del dadaisme, va fer de Josep Granyer, al Vendrell. La mostra es podrà veure fins a finals del mes de febrer del 2019.