Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Joan Miró, a la dreta, al restaurant Pi del Vendrell.

La història de quan el Vendrell va estar a punt de tenir la Fundació Miró

Per mediació de Perucho, el Vendrell es va oferir per acollir el museu els anys seixanta

Joan Miró, a la dreta, al restaurant Pi del Vendrell.
Joan Miró, a la dreta, al restaurant Pi del Vendrell. | 'El Vendrell, platja de Montparnasse'

 

La Fundació Miró, una institució cultural dedicada al pintor barceloní Joan Miró que es va impulsar el 1975 a Barcelona, hagués pogut estar ubicada al Vendrell. Així s'explica al llibre 'El Vendrell, platja de Montparnasse' (Edicions Vendrellenques) que es va presentar el passat dissabte a la Fundació Apel·les Fenosa. Una història poc coneguda que va tenir lloc al voltant dels noms de Joan Perucho, Apel·les Fenosa, Joan Miró i l'alcalde del Vendrell d'aquella època Casimir Coll.

El llibre explica com l'adquisició de la casa del Portal del Pardo per part del matrimoni d'Apel·les i Nicole Fenosa el 1958 va portar al Vendrell un grup d'artistes i intel·lectuals europeus que venien a visitar l'escultor i a gaudir del clima i la gastronomia mediterrània. Un d'ells era l'escriptor barceloní Josep Perucho, que precisament a causa d'aquestes visites va acabar fent-se amb una residència a Albinyana

La mediació de Perucho pel museu de Joan Miró

El director de la Fundació Fenosa, Josep Miquel García, relata al llibre que la temptativa de tenir un museu al Vendrell dedicat a Joan Miró va sorgir precisament per la intermediació de Perucho, que era amic del pintor. El mateix Perucho va explicar en diversos escrits que es publiquen al llibre que va posar en contacte Miró i l'alcalde del Vendrell, Casimir Coll, «per crear a dins del municipi la Fundació Miró i el seu museu». Era l'any 1965.

En aquest sentit, Perucho cita un viatge que Coll i ell mateix van fer a Palma de Mallorca a la residència de Miró, en el qual el batlle li va portar ressolis i bufats del Vendrell. Diu Perucho que «Miró estava satisfet i disposat a cedir l'obra necessària per omplir el museu», però que a última hora, el consistori «es va fer enrere». En una entrevista que Perucho va donar a la revista 'Ressò mont-rogenc' (número 42), insisteix en aquest fet, apuntant que «la cosa anava ben encaminada fins que l'alcalde va haver de presentar el projecte a la resta de l'equip de l'Ajuntament. Molts no sabien qui era Miró, no coneixien la seva obra, es van espantar, deien que allò eren dibuixos de nen i s'hi van negar».

La relació entre Miró i el Vendrell

Perucho es mostra segur en aquella entrevista que a Miró li hagués agradat que el seu museu «fos allà baix, a les contrades tarragonines». En canvi, al mateix llibre, Josep Lluís Pasqual dona una versió diferent dels fets, apuntant que la proposta no es va concretar per la manca de relació de Miró amb el Vendrell, cosa que el va portar a acabar decantant-se per Barcelona.

La principal relació entre Joan Miró i el Vendrell es donava pel fet que el pintor hi parava sovint a dinar quan anava de Barcelona a Mont-roig del Camp, on hi tenia la casa familiar d'estiueig. Aquestes parades les feia al desaparegut Restaurant Pi, que estava situat al principi de la Rambla. Pasqual explica al llibre que en aquest restaurant es va produir una de les poques trobades documentades entre Fenosa i Miró, quan tots dos van coincidir al menjador.