Assumpció Querol, Maria Ramon, Soco Velasco i Jaume Nin són quatre veïns del centre del Vendrell que han impulsat un detallat estudi sobre les fonts públiques que hi ha a la ciutat, tant les que es poden trobar actualment pels carrers i les places, com les que ja han desaparegut. Ho han plasmat en un document de 160 pàgines on es recull tota la informació que hi ha al respecte, junt amb una gran quantitat de fotografies, tant actuals com antigues.
La idea que va sorgir del confinament
La idea d’impulsar aquest treball els va sortir durant el confinament de la passada primavera. «Tots vivim molt a prop els uns dels altres i, durant el confinament, ens vèiem als balcons quan sortíem a aplaudir els sanitaris», explica a TarragonaDigital Maria Ramon. «Quan ja ens van començar a desconfinar i podíem sortir una hora al dia, quedàvem per fer una volta i és quan vam començar a fer fotos de les fonts que vèiem», afegeix.
Van començar per les del seu barri, al centre del Vendrell, però aviat van ampliar la cerca cap a altres punts, com el Tancat o la Muntanyeta. Finalment, van pensar que seria una bona idea fer una recopilació de totes les fonts públiques que hi ha al municipi, incloent-hi les platges, Sant Vicenç de Calders o les urbanitzacions, i elaborar-ne un estudi.
Llista, foto i localització
Després de mesos de feina, el resultat és un detallat treball que llista totes les fonts públiques que hi ha actualment, acompanyades d’una foto i una localització al mapa. Obviant les de les benzineres i les escoles, han trobat un total de 61 fonts al nucli del Vendrell (cinc de les quals són al cementiri) i sis a Sant Vicenç de Calders. Al document se’n ressenya tant el model com la ubicació, i també l’evolució que han sofert al llarg dels anys.
De la mateixa manera, han inclòs una llista de les fonts que ja han desaparegut, però de les quals n’hi ha nombrosos testimonis fotogràfics, que arriben fins a més de cent anys enrere. Aquí ha estat molt important la tasca de Jaume Nin ‘Clavetaire’, que disposa d’un important arxiu fotogràfic. El treball està pràcticament acabat, i només queda pendent fer el llistat de les platges, on hi ha les fonts termals, els brolladors i les dutxes, el qual esperen completar aviat.
L’objectiu ara és poder publicar aquest estudi, raó per la qual ja han començat a buscar opcions que els permetin plasmar tot el seu esforç en un llibre. Per això fan una crida a les administracions que els puguin donar una mà o a aquells que puguin estar interessats.