Pancarta contra l'obertura d'una benzinera al Vendrell.

El Vendrell modifica el Pla General per allunyar les benzineres de les zones habitades

La mesura, però, no aclareix els dubtes en algunes de les que estan projectades

El ple de l'Ajuntament del Vendrell va aprovar aquest dilluns 1 d'agost una modificació urbanística per regular l'obertura de noves gasolineres. Cal recordar que el consistori havia impulsat una suspensió de llicències d'un any per poder regular aquesta activitat. La suspensió es va aprovar precisament ara fa un any, l'agost del 2021.

La regidora d'Urbanisme, Núria Rovira, va explicar al ple que la manera de regular aquestes activitats era amb una modificació puntual del Pla General. Això és el que es va aprovar de manera inicial al ple d'aquest dilluns. La modificació es fa per allunyar les estacions de servei dels nuclis habitats, traslladant-les a zones de sòl industrial i comercial.

Dubtes a les zones límítrofes

Aquesta és la fórmula més adient que s'ha trobat «després de revisar les normatives de diferents països», segons Rovira. L'oposició es va mostrar a favor de la mesura, però partits com SP-ERC i Junts van lamentar que es mantenen alguns dubtes. Un dels principals és què passa amb aquelles zones limítrofes en què hi ha sòl residencial i sòl industrial a banda i banda del carrer. 

Això és el que passa, precisament, amb la benzinera projectada a la zona dels Bulevards que va provocar una àmplia protesta veïnal. Núria Rovira va admetre que, en aquests casos, «el tema jurídic no està gens clar», i que caldrà entrar al detall per trobar fórmules adequades. Per això va anunciar que la suspensió de llicències es manté fins que la modificació urbanística s'aprovi definitivament.

El punt va ser aprovat amb el vot a favor de tots els grups, tret de Podem (en contra) i Junts, que es va abstenir. La regulació de l'obertura de noves llicències per a benzineres va tenir el seu origen en una protesta veïnal a principis del 2021. Veïns dels Bulevards es van oposar a l'obertura d'una gasolinera projectada a la cruïlla dels carrers de Francesc de Riera i la carretera de Tarragona.