La riera de la Bisbal, al pas pel pont de França.

El Vendrell vol naturalitzar les rieres i els torrents per apropar-los als ciutadans

El projecte estratègic 'Amb tu V' preveu una transformació de l'espai urbà i natural del municipi

L'Ajuntament del Vendrell ha començat a idear un projecte de transformació urbana, social i econòmica amb l'horitzó marcat del 2030. Es tracta d'un projecte estratègic que rep el nom d''Amb tu V', i que inclou diferents eixos. La rehabilitació urbana, les connexions entre nuclis o la transformació de les rieres i torrents en són alguns d'ells.

Aquest dimarts 22 de febrer s'ha fet una jornada de treball amb diferents equips assessors que han visitat alguns dels punts de la ciutat. Una sessió que ha servit per començar a definir els primers projectes, amb vista a presentar candidatures pels fons Next Generation.

Definir com han de ser les rieres i torrents

Un dels que està més avançat és el de la transformació de les rieres i els torrents que creuen el municipi. La regidora d'Urbanisme i Medi Ambient, Núria Rovira, creu que aquests espais necessiten un profund canvi perquè deixin de ser una barrera. «Hem de definir què volem que siguin la riera de la Bisbal i el torrent del Lluc, perquè ara són no-llocs», ha remarcat.

La transformació d'aquests elements implicaria integrar-los a la resta de la ciutat, fent-los més amables i accessibles als ciutadans. És el que es vol fer amb la riera de la Bisbal, per la qual es preveu una naturalització a la zona pròxima al Botafoc. Rovira ha posat com a exemple la riera de Cambrils, que combina l'accessibilitat de la gent amb la seva funció pluvial.

Pel que fa al torrent del Lluc, la regidora també proposa naturalitzar el tram nord i començar a tractar la seva llera «com un riu». En aquest cas, l'accessibilitat de la gent es potenciaria amb l'ampliació dels parcs que hi ha al seu costat al Puig. L'Ajuntament voldria presentar aquests projectes a la pròxima convocatòria dels fons Next Generation, que es tanca el 16 de març.

Paral·lelament, el consistori també treballa en la reconversió del torrent dels Aragalls en un passeig arbrat, per unir platja i centre de la ciutat. Martí Franch, un dels assessors que ha pres part a la jornada, creu que cal convertir aquest espai en «una façana. Que sigui una experiència per tots aquells que hi passin».

El torrent del Lluc, al seu pas pel barri del Puig.
El torrent del Lluc passa a tocar del barri del Puig. | BP Diari