El Vendrell crea una normativa per accelerar les sancions pels solars en mal estat

A la ciutat hi ha prop de 1.500 solars, segons dades d'Urbanisme

L'Ajuntament del Vendrell debatrà al ple d'aquest dimarts 18 de setembre l'aprovació inicial d'una nova ordenança municipal per regular la neteja i tancament de solars i terrenys buits. Aquesta és una normativa que s'ha buscat consensuar amb tots els grups amb representació al consistori,  i amb la qual es vol donar resposta a la proliferació de solars al municipi, molt d'ells en mal estat de conservació. Segons dades de la regidoria d'Urbanisme, al Vendrell hi ha prop de 1.500 solars actualment.

L'objectiu principal de l'ordenança és accelerar els tràmits per sancionar aquells propietaris que tinguin el solar en mal estat.  Fins ara, aquest assumpte només estava regulat dins l'ordenança de Convivència i Civisme, en la qual s'apuntava l'obligació dels propietaris de solars de tenir-los néts i amb un tancament al voltant. «Però quan això no es compleix cal obrir un procediment sancionador per una altra via, fent els requeriments i les notificacions pertinents, el que ho converteix en un tràmit llarg i complicat», segons ha explicat la primera tinent d'alcalde, Eva Serramià.

Més pressió amb sancions sobre els propietaris que no compleixin

Això acaba sent un perjudici pels veïns que viuen a prop d'aquests solars, i que pateixen la situació d'insalubritat en què es troben molts d'ells. En canvi,  la nova normativa ja estableix el procediment sancionador que s'obre junt amb la notificació al propietari, accelerant aquest procés, de manera que la pressió perquè actuïn al solar sigui més gran. Tot i que des de l'Ajuntament encara no han comunicat quines multes es posaran, el regidor d'Urbanisme, Josep Mercadé, sí que ha avançat que aquestes seguiran el mateix model que les multes de trànsit. «Es comunicarà als propietaris que, si actuen dins d'un període concret, tindran una rebaixa en la sanció», ha afirmat Mercadé.  

El dels solars buits en mal estat és un problema greu al Vendrell, que ha motivat les queixes de moltes associacions veïnals. En una ciutat tan decantada cap a la construcció, la crisi de fa uns anys va deixar molts solars abandonats o en propietat de bancs. La falta de tancament en alguns d'ells ha fet que s'hagin convertit en abocadors a causa de l'incivisme d'alguns ciutadans. A més, en molts casos no es desbrossen aquests espais, amb el perill que això comporta pels mesos d'estiu. Si l'ajuntament vol fer la neteja de forma subsidiària, ha de demanar permís a la justícia per entrar, un tràmit lent «que es pot allargar més d'un any», segons afirma l'alcalde, Martí Carnicer.