Una pintada sobre drogues al Vendrell.

El Vendrell ofereix mesures alternatives a sancions per a menors que consumeixin droga

El programa, que ja funciona en altres ciutats, forma part dels protocols de prevenció sobre drogues

El Vendrell ja forma part de les ciutats de Catalunya que disposen del programa Alternativa a la Sanció Administrativa (ASA). Aquest programa és un protocol de prevenció del consum de drogues, que desenvolupa la conselleria d’Interior de la Generalitat. Al conveni, signat entre l’Ajuntament i la conselleria, també hi prenen part els cossos policials.

El programa s’ofereix als menors d’edat de més de catorze anys i menys de divuit que se’ls ha trobat consumint o en possessió de droga. Fins ara, quan la policia els detenia, s’entregava el menor als progenitors i s’obria un procediment administratiu per establir una sanció. Ara, el menor i els pares poden acollir-se a aquest programa, que consisteix en unes sessions educatives sobre el consum de drogues.

Superar o no el programa

«Es tracta d’una mesura alternativa que serveix perquè els menors assumeixin els seus actes», ha explicat el regidor de Joventut, Rubén Gràcia. Amb aquest programa, la sanció queda en ‘stand-by’ mentre el menor compleix les diferents fases establertes al programa. Són diferents sessions amb tècnics de Salut i de Joventut, alguna de les quals també inclou els pares.

Tot plegat pot durar un mes i mig, període després del qual des de Joventut es valora si el noi ha superat el programa. Si es considera que no ha evolucionat favorablement, la sanció administrativa seguirà el seu camí. Si l’evolució ha estat favorable, la multa queda anul·lada.

Una segona oportunitat, però no una tercera

Tot i que en altres municipis la reincidència en el consum impedeix fer de nou el programa, al Vendrell s’ha optat per donar una segona oportunitat. «Aquí hem decidit que s’hi podran acollir un segon cop, però ja no un tercer», ha apuntat el tècnic de Joventut Dani Utge. Aquest programa només és possible per als menors que estan empadronats al Vendrell.

El fet d’oferir aquest servei no significa, segons els cossos policials, que el Vendrell tingui un problema més gran que altres municipis en aquest àmbit. «No hi ha una preocupació especial, simplement és un programa per prevenir el consum en els més joves», afirma Andrés Herrero, cap de la policia local. En tres mesos que fa que el programa està actiu s’ha acollit a aquesta opció un menor, segons el consistori.