La Xatonada Popular 2022 del Vendrell.

El Vendrell recupera una Xatonada «de transició» en una jornada passada per aigua

Els integrants de l'Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató van rebre un reconeixement

El xató va tornar a estar present a la Rambla del Vendrell aquest passat diumenge 6 de març. Després de la suspensió del 2021, enguany la Xatonada s'ha plantejat com una edició de transició, encara condicionada per la situació pandèmica. Per aquest motiu la festa va tornar a la Rambla, quan la idea és ubicar-la en un recinte tancat, com es va fer el 2020. 

En una jornada marcada per la inestabilitat meteorològica i sense concurs, la Xatonada 2022 va posar el focus en els Mestres Xatonaires. Així, els integrants de l'Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató van rebre un reconeixement per la seva tasca.

Paco Azuaga i Alfons Vidal, aquest a títol pòstum, van ser nomenats Mestres Xatonaires d'Honor. Per la seva banda, Ton Mestres, Andreu Zurano i Elías Chacón van rebre la distinció de Mestres Xatonaires Promotors. Finalment, Juani Mimbrero, Griselda Soler, Carmen Fernández i Joan Anton Álvaro van ser nomenats Mestres Xatonaires Majors.

Els mestres van fer una exhibició d'elaboració de xató i van explicar curiositats sobre la preparació de la salsa. El que no va faltar va ser el repartiment de degustacions individuals per als assistents, així com una exposició de fotos històriques. El Xató Experience va servir perquè el xef Jordi Guillem mostrés com fer un gelat de xató amb nitrogen líquid.

La festa gastronòmica es va completar amb la trobada de plaques de cava i la fira de productes alimentaris naturals i artesanals. La ruleta solidària va anar aquest cop a càrrec de l'associació Animals Friends el Vendrell.