El Vendrell reformularà el protocol de la Festa Major de Santa Anna

Des d'ERC i Som Poble consideren que l'actual document no es va fer amb prou participació ni consens

L'Ajuntament del Vendrell reformularà el protocol de la Festa Major de Santa Anna que es va impulsar fa dos anys, el 2018. El ple d'aquest dilluns 20 de gener ha aprovat una moció del grup municipal d'ERC-Som Poble en la qual es demanava elaborar un reglament «participat i de consens», dos aspectes que creuen que no es complien amb l'actual. La proposta s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els regidors, tret dels dos de Junts pel Vendrell, que s'han abstingut.

ERC-Som Poble veuen un document «sense consens» 

Josep Mañé, d'ERC-Som Poble, ha exposat que el protocol que va elaborar una comissió de persones nomenada per la regidoria de Cultura «no ha resultat ser de consens, ni entre la població, ni entre les entitats». Mañé creu que el document no va tenir una suficient participació, i també ha recelat que la comissió que el va fer «fos escollida a dit per l'anterior regidora de Cultura i Festes, Eva Serramià». 

Tot i això, el ponent també ha volgut reconèixer el treball fet per les set persones de la comissió, i ha puntualitzat que aquesta moció no suposa «vetar ni impugnar la totalitat del document», sinó fer una «suspensió temporal» per reformular-lo i canviar alguns «elements conflictius». Des del govern local, Cristian Soriano s'ha mostrat d'acord que l'actual protocol podia tenir mancances «de forma» però n'ha defensat «el fons», assegurant que es va fer una «bona feina» que va desembocar en «una bona eina».

Hauria d'haver passat pel ple

Des de Podem, Òscar Blasco va sumar-se a la petició, recordant que un informe de la secretària fa referència al fet que el protocol «hauria d'haver passat pel ple abans d'aprovar-se, ja que és un reglament», cosa que no va succeir. Josep Maria Llasat, de Primàries, ha demanat que es trobi una «fórmula àgil» per reformular el text, puntualitzant que, de cara a la Festa Major d'aquest 2020, es mantingui el protocol que ja existeix, per la manca de temps per refer-lo.

Des de Junts pel Vendrell, partit al qual pertanyia Serramià, han volgut defensar la feina feta per les set persones que integraven la comissió que va fer el document. Per això, Mar Galeano ha demanat que el nou text agafi com a base el que ja existeix. El protocol elaborat el 2018 fixa una sèrie de «criteris festius i antropològics» que han de seguir els grups de cultura popular en els actes principals.

Segons la mateixa comissió, el document no es va elaborar «amb la voluntat de ser dogmàtic», amb el qual els mecanismes ja preveuen que es pugui «actualitzar o ampliar a mesura que la festa vagi canviant». L'aplicació d'aquest reglament el 2018 va comportar una primera polèmica quan es va fixar que les majorets de l'Agrupació Santa Anna no podien prendre part a la cercavila del dia 26 de juliol, com havien fet els anys anteriors.