L'entrada a la plaça del Tívoli del Vendrell.

El Vendrell reivindica la memòria del cinema Tívoli i recupera les projeccions

Amb el Cicle Gaudí, l'Auditori del Tívoli acollirà una producció catalana cada mes | També es recuperaran elements del passatge que condueix fins a la plaça

Les projeccions de cinema tornaran al Tívoli del Vendrell. L’Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals acollirà a partir d’aquest mes de setembre una projecció mensual, que es farà sempre el tercer dijous. És el resultat de l’adhesió del Vendrell al Cicle Gaudí, una iniciativa que, des de fa anys, permet un circuit estable de cinema català.

Municipis com la Bisbal del Penedès, Santa Oliva, Bonastre o Llorenç ja s’han adherit a aquest cicle, i ara ho fa el Vendrell. Amb aquesta iniciativa, cada mes es projectarà una pel·lícula de producció catalana i d’estrena recent. A la capital del Baix Penedès, el primer film serà ‘Escape Room’, el dijous 15 de setembre a les 20.00 hores.

Un cinema amb gairebé cent anys d’història

El fet d’escollir l’Auditori de l’EMMPAC com a emplaçament no és gratuït. Aquí és on, durant més de cent anys, hi va haver el Tívoli, un dels principals cinemes de la vila. L’edifici va mantenir l’activitat cinematogràfica fins al 1996 i va ser enderrocat deu anys després.

L’Ajuntament el va comprar als seus propietaris per posar-hi la nova seu de l’Escola Municipal de Música. Recentment, des de la Comissió de Patrimoni de l’IEP havien reclamat que es realcés aquest important patrimoni local. Des de l’entitat demanaven que es recuperessin elements com les cartelleres o les portes, així com les lletres del cinema.

També apuntaven que calia reivindicar la història del cinema i posar el nom de ‘Passatge del Tívoli’ al passadís d’entrada. Des de l’Ajuntament han recollit la petició i, aprofitant l’adhesió al cicle Gaudí, donaran rellevància a elements com les cartelleres del passatge.

Com a prèvia del cicle, el dimarts 13 de setembre s’ha programat un acte al mateix Auditori del Tívoli a les 19.00 hores. Hi prendran part membres de la Comissió de Patrimoni, com ara Joan Miró o Jaume Nin, o l’antiga directora de l’EMMPAC, Carlota Baldrís. També s’aprofitarà per fer una pre estrena del nou programa de RTV el Vendrell ‘Reviu’, de reportatges sobre història local.

Pre estrena del programa de televisió ‘Reviu’

Dos d’aquests programes estan dedicats a la història dels grans cinemes del Vendrell, com el Tívoli, el Casal Familiar, el Centre Vendrellense o el Brisamar. Per aquest motiu es farà una projecció en exclusiva dels dos programes pels assistents a l’Auditori del Tívoli. El programa s’estrenarà a finals del mes d’octubre a la televisió local.