El Vendrell demana una revisió del cadastre, que podria fer pujar l'IBI un 4%

ERC aposta per rebaixar el tipus impositiu perquè els veïns no ho notin

L'Ajuntament del Vendrell és un dels 107 municipis de Catalunya que han demanat una revisió del cadastre de cara al pròxim 2019. Des del consistori creuen que ara és el moment d'actualitzar els valors cadastrals, ja que l'última revisió és de fa més de 20 anys, del 1997. El grup municipal d'ERC del Vendrell ha confirmat en roda de premsa que el consistori va demanar aquesta revisió el passat mes de maig, la qual hauria d'entrar en vigor l'1 de gener del 2019.

Segons Lluís Navarrete,  aquesta revisió podria suposar un augment del 4% de l'Impost de Béns i Immobles (IBI) de cara a l'any vinent. «Hem vist que els municipis que han demanat una actualització del cadastre i que, com el Vendrell, havien fet l'última revisió el 1997, han tingut aquesta pujada del 4% de l'IBI», ha apuntat Navarrete. Des d'ERC pensen que el govern municipal vol compensar així «el fet que no pogués apujar les taxes al pressupost d'aquest any».

ERC aposta per rebaixar el tipus impositiu

El grup d'ERC es mostra contrari a l'actualització del cadastre, que creu que s'ha fet «amb nocturnitat i premeditació», recordant que, un cop feta la revisió, «els veïns no poden fer cap reclamació». Per això ells serien partidaris de fer «una ponència de valors, com ha fet Vilanova i la Geltrú, ja que es poden presentar recursos», apunta Navarrete. ERC ja ha anunciat que presentarà una proposta per baixar el tipus impositiu de l'IBI, per així contrarestar la pujada dels valors cadastrals. Calculen que hauria de baixar de l'1,10 que està ara a l'1,068.

Els republicans també recorden que la revisió cadastral no només afectarà l'IBI, sinó també «la plusvàlua, la declaració de la renda pels que tenen segones residències o les transmissions patrimonials». A més, creuen que els ciutadans del Vendrell ja paguen molts impostos per seguir apujant-ne alguns. En aquest sentit, han presentat una comparativa de la mitjana de taxes que es paguen a les quatre capitals de Penedès, indicant que al Vendrell és «on la pressió fiscal per ciutadà és més alta». Des del consistori han contestat que la comparativa és esbiaixada perquè no s'han tingut en compte les segones residències. 

Lluís Navarrete mostrant la comparativa de taxes a les capitals del Penedès.
Lluís Navarrete mostrant la comparativa de taxes a les capitals del Penedès. | BP Diari