El Vendrell admet que no pot subvencionar l'IBI a les rendes baixes

Martí Carnicer apunta que no s'ha trobat «la fórmula legal» per a fer-ho

L'Ajuntament del Vendrell no podrà subvencionar l'IBI a les famílies vulnerables i amb risc de pobresa o exclusió social. Així ho va admetre aquest dimarts 2 d'octubre l'alcalde, Martí Carnicer, al ple extraordinari on s'aprovava el tancament del compte general del 2017. Aquesta era una línia d'ajudes que va proposar a finals del 2016 el grup municipal de Sí Se Puede, i que el ple va aprovar per unanimitat, amb la qual es volia subvencionar part del pagament de l'IBI a les famílies amb rendes baixes.

Sense fórmula legal per encabir la subvenció

La subvenció s'hauria d'haver aplicat a l'exercici 2017, però al tancament del compte es va constatar que no havia estat així, cosa que va generar les crítiques de Sí Se Puede. Oscar Blasco, portaveu del grup municipal, va lamentar «l'incompliment dels acords del ple» i va acusar el govern municipal de deixar de banda les polítiques socials. Martí Carnicer va esgrimir com a argument que «no s'ha trobat una fórmula legal» per poder atorgar aquestes subvencions. «Els tècnics han informat que només es poden donar les subvencions que estan permeses dins de la normativa, no se'n poden crear de noves», va afegir el batlle.   

Carnicer també va rebutjar que l'actual govern no tingui en compte els temes socials, recordant que és un dels consistoris «que més diners per habitant gasta en aspectes socials, per sobre de la mitjana catalana». Tot i això, Blasco va preguntar com podia ser que altres municipis hagin pogut aplicar aquestes ajudes per l'IBI, a la qual cosa Carnicer va respondre que ell no denunciarà «si hi ha municipis que voregen la legalitat».

L'endeutament a finals del 2017 se situa en el 113%

El ple va aprovar el compte general del 2017 amb deu vots a favor, quatre abstencions i sis vots en contra. El compte de la corporació del 2017 es va tancar amb un resultat negatiu de 85.000 euros.  El deute financer a finals del 2017 era de 57 milions d'euros, un 113% del pressupost, cosa que va portar a l'alcalde a reiterar que a finals d'aquest 2018 ja s'haurà baixat de la barrera del 110%.