El Passeig Marítim de Sant Salvador, al Vendrell.

El Vendrell suspèn les llicències d'obres del front marítim per protegir el patrimoni

El consistori vol definir les mesures més adients d'acord amb el Pla Director de protecció i ordenació del litoral

El ple del Vendrell d’aquest dimarts 29 de novembre va aprovar una suspensió de l’atorgament de llicències d’obres a primera línia de mar. Es tracta d’una suspensió que afecta l’àmbit situat entre la riera de la Bisbal, a Sant Salvador, i la plaça dels Germans Trillas, a Coma-ruga. Durant un any no es donaran llicències d’obra de nova edificació, reforma, rehabilitació o enderroc a les finques compreses en aquest àmbit.

Segons ha explicat la regidora d’Urbanisme, Núria Rovira, la suspensió es fa en previsió del futur Pla Director de protecció i ordenació del litoral. La Generalitat impulsarà aquest pla durant el 2023, que és quan demanarà a les administracions locals que facin aportacions. «Fem la suspensió ara per impulsar un estudi que defineixi les mesures de protecció més adients», apunta Rovira.

D’aquesta manera, quan es reuneixin amb la Generalitat ja podran fer «suggeriments concrets i tindrem catalogat tot el que pertoqui». L’Ajuntament contactarà amb un estudi d’experts en arquitectura, urbanisme i patrimoni, perquè proposin aquestes mesures. La intenció és que el patrimoni que hi ha a primera línia de mar pugui quedar totalment catalogat i protegit.

Protegir els valors arquitectònics i culturals

La regidora d’Urbanisme ho compara amb el Pla Director de Sòls no Sostenibles aprovat aquest passat estiu. «Ja teníem feta abans la diagnosi i sabíem cap a on volíem anar», exemplifica. Per Rovira, la façana marítima del Vendrell encara manté «la identitat i els valors arquitectònics i culturals», els quals cal protegir.

Tots els grups municipals van donar suport a la suspensió de llicències, que es va aprovar amb només una abstenció per incompatibilitat. Marc Robert, de Som Poble-ERC, va reiterar la necessitat de disposar d’un catàleg que protegeixi tots els elements patrimonials del municipi. Rovira va respondre que l’elaboració del catàleg està «molt avançada», però que plans directors com aquest els estan sent de gran ajuda.

Vista aèria de la plaça dels Germans Trillas de Coma-ruga.
L'àmbit de suspensió arriba fins a la plaça dels Germans Trillas. | Ajuntament del Vendrell