La carretera que va del Vendrell a Sant Vicenç de Calders.

El Vendrell vol evitar que la nova carretera de Sant Vicenç es torni una petita N-340

El consistori ha demanat a la Diputació que la via mantingui una certa sinuositat i inclogui una via verda

El projecte de millora de les carreteres TP-2044 i TV-2048 entre el Vendrell i Sant Vicenç de Calders es troba en fase de licitació. La previsió és que els treballs comencin a finals d’aquest any i durin uns deu mesos. Això voldria dir que abans d’acabar el 2023 ja estaria a punt la nova via.

El projecte està impulsat per la Diputació de Tarragona, però l’Ajuntament del Vendrell hi ha fet diverses consideracions. El temor del consistori és que les millores l’acabin convertint en una petita N-340 per l’augment del trànsit. «És el que es coneix com a trànsit induït, l’efecte crida que provoquen les carreteres més amples», apunta la regidora d’Urbanisme, Núria Rovira.

Mantenir la sinuositat, però eliminant els punts perillosos

Per evitar que la carretera esdevingui una via semi ràpida, des del Vendrell han fet diverses peticions a la Diputació. En lloc de fer una carretera «ampla i recta», des del consistori aposten perquè mantingui una certa «sinuositat», però eliminant els punts perillosos. També volen que es preservin els característics murs de pedra seca i que s’inclogui una via verda.

Aquesta s’ubicarà al cantó sud de la carretera i estarà segregada, tot i que discorrerà a prop. Serà un recorregut per a vianants i ciclistes semblant al que uneix el centre del Vendrell amb Sant Salvador. Des de la Diputació van accedir a incorporar aquestes peticions de l’Ajuntament al projecte.

Des del consistori vendrellenc afegeixen que la intenció és mantenir aquestes característiques fins al final de la carretera, al límit amb Roda de Berà. «Creiem que és necessari perquè, en cas contrari, s’acabarà derivant molt de trànsit de l’N-340», avisa Rovira. De moment, des de la Diputació no han donat resposta a la petició per a la resta del traçat, que es farà en una segona fase.

El primer tram, fins al carrer del Pou

Les obres que començaran aquest any van de l’inici de la carretera, al Vendrell, fins a l'altura del carrer del Pou, a Sant Vicenç. Allà es farà una rotonda, ja que es considera que és un punt delicat. Des de l’Ajuntament avancen la intenció que la via verda que es farà tingui continuació cap a Torreblanca i les platges del municipi.

La carretera que va del Vendrell a Sant Vicenç de Calders.
Des de l'Ajuntament volen que es mantinguin els marges de pedra seca. | BP Diari