Detall del llibre sobre els balls de bastons.

El vendrellenc Xavi Quesada publica un llibre d'il·lustracions sobre els Balls de Bastons de Catalunya

És el primer d’una sèrie sobre els grups de cultura popular catalans

El dissenyador vendrellenc Xavi Quesada publicarà a principis del mes d’abril un volum d’il·lustracions de les diferents colles de ball de bastons que hi ha al país. Aquest dilluns 1 de març ha començat una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami, per obtenir fons per desenvolupar el projecte.

‘El llibre il·lustrat del Ball de Bastons de Catalunya’ és una iniciativa que sorgeix del projecte ‘colors.cat’, en el qual Quesada fa il·lustracions geomètriques dels diferents balls de cultura popular catalans i les publica a Instagram. Ara vol traslladar aquest treball al format físic, publicant una sèrie de llibres sobre cada ball (diables, gitanes, bèsties de foc), dels quals el del ball de bastons en serà el primer.

El projecte ‘colors.cat’

«La idea va sorgir l’any 2018, quan em van demanar de fer algunes il·lustracions per a unes postals de la Festa Major del Vendrell», explica Quesada a TarragonaDigital. En va fer una seixantena i la bona rebuda que van tenir el va animar a impulsar el projecte ‘colors.cat’, amb l’ambiciós objectiu de representar tota la cultura popular catalana.

Des d’aleshores ha publicat prop de 300 il·lustracions dels diferents balls al seu canal d’Instagram. El dissenyador explica que sempre ha sentit una gran atracció «pel vestuari dels balls populars, que remet a èpoques passades com la medieval».

El salt al format físic

Per a fer el salt al format físic, Quesada va escollir com a protagonistes del primer volum els balls de bastons, i ha treballat conjuntament amb la Coordinadora de Balls de Bastons de Catalunya, que li ha proporcionat tota la informació necessària. Així, al llibre s’hi recullen la totalitat dels prop de 170 balls de bastons que hi ha al país, amb unes 230 il·lustracions del vestuari. També s’inclou informació sobre les colles i diverses curiositats.

El vendrellenc espera que el Verkami arribi a bon port i suposi una ajuda extra perquè el projecte «segueixi viu», amb la idea de publicar un volum de la sèrie cada any. Els que hi prenguin part tindran alguns avantatges, com ara poder comprar el llibre a un preu inferior del que tindrà quan surti a la venda, o accedir a recompenses com ara pòsters o samarretes amb el dibuix de la colla que es desitgi.

Exemple d'una de les il·lustracions incloses al llibre.
El llibre d'il·lustracions dels balls de bastons sortirà aquest mes d'abril. | Cedida