Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge del polígon La Cometa del Vendrell.

Vint empreses del Vendrell es posen d'acord per portar la fibra òptica al polígon La Cometa

Feia anys que esperaven infructuosament el seu desplegament

Imatge del polígon La Cometa del Vendrell.
Imatge del polígon La Cometa del Vendrell. | BP Diari

 

Una vintena d’empreses que estan instal·lades al polígon La Cometa del Vendrell s’han coordinat per portar la fibra òptica al polígon, després d’anys d’una espera infructuosa que els ha complicat molt poder dur a terme la seva activitat. Aquest polígon del nord del Vendrell és un més dels que pateixen aquest problema, que és generalitzat a la comarca. El retard en el desplegament de la fibra suposa un fre per al desenvolupament de l’activitat econòmica en aquests espais.

Anys esperant la fibra

«Vam arribar aquí fa cinc anys i hem estat molt de temps amb només un mega d’Internet», explica a Tarragona Digital Jaume Ramon, de la Impremta Ramon. Això, per una empresa «on tot va per Internet», complica molt la feina. «Quan has d’enviar materials d’un giga de pes, és impossible, et dona una durada d’enviament de dotze hores, se’t penja... molts cops havíem de fer servir l’iPhone com a Wifi, però generalment algú acabava prenent un 'pen drive' a casa per enviar-ho des d’allà», afegeix Ramon.

En la mateixa situació es trobava Jesús Alonso, que a través de l’empresa Espais Cruïlla fa dos anys que mira d’impulsar uns despatxos de ‘coworking’ al polígon. «De moment ho tenim en ‘stand-by’, perquè no podem oferir els despatxos amb només tres megues, que molts cops cauen», explica Alonso. La seva empresa es va instal·lar a La Cometa perquè des de Telefònica els asseguraven que el desplegament de la fibra òptica seria ràpid. «Ens van dir que quan acabessin de fer-ho al centre vindrien aquí», afirma. Però això no ha passat.

Recollida de signatures

Alonso lamenta que les grans operadores «només miren pel negoci, amb el qual els surt més a compte passar 100 metres de cable de fibra pel centre urbà, on tenen molts més clients potencials, que per un polígon, on en tenen menys i els que hi ha no estan interessats en paquets per veure la televisió». Després de veure que la situació no avançava, Ramon i Alonso van decidir actuar i «mobilitzar el polígon». Van recollir signatures entre les empreses que hi estan ubicades, obtenint-ne una quarantena, i van parlar amb l’Ajuntament del Vendrell i amb Telefònica.

«Des de l’Ajuntament ens van dir bàsicament que això no era competència seva, mentre que Telefònica ens va escoltar, però no ens va donar cap resposta», apunta Alonso. «Es van passar la pilota uns i altres», confirma Jaume Ramon. Davant això, van optar per contactar amb una de les diferents empreses que ofereixen connexions d’Internet d’alta velocitat a zones on aquesta no arriba, com ara les rurals. Així van arribar a XTA  (Xarxes de Telecomunicacions Alternatives), que els va fer una oferta per desplegar la fibra òptica, sempre que hi hagués un mínim de 20 clients interessats.

Ho van aconseguir, però no va ser fàcil, ja que durant tot aquest temps algunes empreses es van buscar la vida perquè ja no podien suportar més temps aquesta situació. És el cas de la Impremta Ramon, que va acabar instal·lant un repetidor i una antena. Altres es van fer enrere pel fet d’haver de pagar fins a final d’any dues factures d’Internet, ja que la permanència no els permetia marxar de les antigues operadores. Però, finalment, van assegurar els vint clients, i XTA va fer el projecte per desplegar la fibra al polígon.

Operaris de XTA desplegant la fibra òptica.
Operaris de XTA desplegant la fibra òptica. | Cedida

 

 

La taxa de la llicència d’obres

Quedava, però, un últim escull, la taxa que s’havia de pagar per a la llicència d’obres. «L’empresa no la paga i en altres municipis el consistori l’acostuma a perdonar, però aquí no ho volien fer, dient que era el que marcava l’ordenança, amb el qual l’hem acabat pagant també els empresaris», afirma Alonso. A banda que això ha retardat «tres o quatre mesos» el desplegament de la fibra, Alonso lamenta les poques facilitats que els ha donat l’administració en aquest sentit.

Un cop resolt el tràmit, la Junta de Govern local va aprovar el passat 15 d’abril concedir la llicència d’obres a l’empresa per desplegar la fibra òptica al polígon, uns treballs que va començar a fer-se a mitjans del mes de maig. Si tot va bé, aquest mateix mes de juny les vint empreses ja haurien de comptar amb aquest servei. Tot i això, lamenten que els hagi costat tant aconseguir-ho, apuntant que aspectes com aquests són els que impedeixen que altres empreses vinguin als polígons del Vendrell o de la comarca.

A la cua en el desplegament de la fibra òptica

La Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) constatava fa unes setmanes que el Baix Penedès és una de les comarques amb un desplegament més baix de la fibra òptica, amb només un 18% del territori cobert a finals del 2018, mentre que la mitja catalana era del 70%. Aquest fet és especialment notori en nuclis allunyats de l’espai urbà, com les urbanitzacions o els polígons industrials, amb el perjudici que això té pel desenvolupament de l’activitat econòmica. Per atraure noves empreses i activitat econòmica als polígons de la comarca, aquestes han de tenir cobertes les seves necessitats. Amb la fibra òptica, això no passa, cosa que suposa un fre molt evident.

 

També et pot interessar: