Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'exterior d'una granja

Els 5 micropobles que has de visitar al Camp de Tarragona

Descobreix els racons i les històries d’aquests petits pobles amb menys de 500 habitants

Són petits, estan envoltats de natura i suposen un 33% del territori català. Unes 80.000 persones d’arreu de Catalunya viuen en els anomenats micropobles.

Es consideren micropobles aquells municipis amb ajuntaments propis que tenen menys de 500 habitants. I gairebé la meitat dels municipis de les cinc comarques del Camp de Tarragona, ho són.

Passejant pel carrer tothom se saluda, perquè tothom es coneix. Sobretot a l’hivern, és estrany trobar algú pel carrer. 

La tranquil·litat i la calma és el dia a dia dels seus habitants, però tot i que de vegades no ho sembla, als micropobles hi ha molta vida. 

Per aquest motiu, Toyota Autoforum et descobreix 5 micropobles del Camp de Tarragona perquè puguis gaudir de la màgia d’aquests indrets.

Imatge de patrocini Toyota Autoforum
Toyota Autoforum et descobreix 5 micropobles del Camp de Tarragona | Toyota Autoforum

La Masó (Alt Camp)

El municipi de  la Masó se situa a la zona meridional de la comarca de l'Alt Camp.

Amb una població de 280 habitants, el municipi té l’origen en l’agrupació de diferents masos que es trobaven enmig de les hortes. Es destaca la Casa Benet, amb la seva arcada a la porta, considerada d'interès històric nacional. 

A 500 metres del poble hi ha l'antic Molí de la Selva que, segons sembla, va pertànyer als templers. Actualment es troba en mal estat, tot i que les seves ruïnes fan una gran impressió i assenyalen la grandiositat de l'edifici. 

Les cases s'agrupen entorn de la gran església parroquial de Santa Magdalena, bastida a la fi del segle XIX. El seu tret característic és que el campanar està separat de l'església, ja que pertanyia a una edificació anterior.

La Masó
La Masó (Alt Camp) | Viquipèdia

Pontils (Conca de Barberà)

Pontils té 114 habitants i fins al 1995 s’anomenava Santa Perpètua de Gaià. Està situat en plena vall del riu Gaià, exactament a peu del turó del Castellot de 654 metres d'altitud.

Pontils és famosa per tenir dins del seu terme el santuari de Sant Magí de la Brufaganya. Situat en un vessant del Puig de Creus, en una vall formada per les serres del Pany i de la Brufaganya. 

Segons explica la tradició, al segle III va fer penitència durant 30 anys Sant Magi, màrtir de la ciutat de Tarragona. Va fer brollar de la muntanya una font d'aigües considerades miraculoses.

Els edificis d’interès són l’església de Pontils, amb una portalada romànica i l’interior gòtic, i el castell, que està en ruïnes.

Imatge de l'església de Santa Maria, a Santa Perpètua del Gaià (Pontils)
Església de Santa Maria, a Santa Perpètua del Gaià (Pontils) | Hispania Nostra

Renau (Tarragonès)

Renau té 153 habitants i compta amb un innegable valor natural i paisatgístic. Es combina a la perfecció amb el mosaic agrícola variat de garrofers, avellaners, oliveres o vinya que envolta el municipi. 

El poble forma part de la Xarxa Natura 200 Riu Gaià i del PEIN de la desembocadura del Gaià. El micropoble està situat a la part nord del Tarragonès, ben a tocar de l’Alt Camp i drenat pel riu Gaià. 

És punt de trobada i pas imprescindible de caminants, esportistes i persones que gaudeixen de la natura. També poden trobar bonics indrets com la plaça de l'Església o l'Ermita del Loreto. 

Molt a prop del poble hi ha l’ermita de la Mare de Déu del Lloret, documentada del segle XVII. El 1926 la va reformar l’artista i arquitecte Josep Maria Jujol.

Renau
Renau (Tarragonès) | Viquipèdia

Porrera (Priorat)

El poble de Porrera està íntimament lligat a la vall del riu Cortiella i té 441 habitants. 

El terme municipal s'estén per gairebé tota la vall del riu Cortiella, el qual neix al terme veí d'Alforja. Corre transversalment de llevant a ponent pel mig del terme fins a desembocar al riu Siurana. 

El nucli urbà és molt compacte. S’assenta en un pendent encarat a sud amb carrers molt estrets i costeruts. Limita amb els termes de Pradell de la Teixeta, Falset, Gratallops, Torroja del Priorat, Poboleda, la Morera de Montsant i Cornudella de Montsant i Alforja.

L’edifici més destacat és l’església parroquial de Sant Joan Evangelista. També és d’interès l’ermita de Sant Antoni, edificada sobre un promontori rocós des d’on s’obtenen unes vistes formidables de la població.

Porrera
Porrera (Priorat) | Aj. Porrera

Duesaigües (Baix Camp)

Duesaigües té 237 habitants i està situat entre diversos barrancs com el de l’Argentera, el dels Masos o el de Vilamaya, entre d’altres. Justament d’aquesta situació geogràfica prové el nom del municipi. 

El poble està travessat per la línia de ferrocarril de Tarragona a Saragossa. Els dos ponts de pedra de catorze i de nou arcades són dos dels emblemes d’aquest micropoble del Baix Camp. 

Al seu entorn, es poden fer excursions a la serra de l’Argentera i Pradell o al carrilet de Vilamaya.

Dins del poble es troba l'església parroquial dedicada a Santa Maria, però els grans atractius resideixen fora, encara que dins del municipi. És el cas dels dos grans ponts, que salven els barrancs d’Enseula i els Masos. De fet, el viaducte dels Masos està declarat Patrimoni Industrial de Catalunya.

Viaducte dels Masos, Duesaigües
Viaducte dels Masos, Duesaigües | Viquipèdia