Imatge del polígon petroquímic sud a Tarragona

L'AEQT participa en el grup de control i monitoratge d'olors creat per l'Ajuntament de Tarragona

El sector fa anys que treballa per controlar i prevenir episodis d'olors, amb iniciatives com Nasapp

Conscients de les molèsties generen els episodis de males olors entre la població del Camp de Tarragona, l'AEQT i les seves empreses fa anys que treballen en projectes pel seu monitoratge i posterior resolució.

De fet, fa ja més de 10 anys que la Comissió de Medi Ambient de l'AEQT realitza un seguiment dels episodis d'olors que es donen al voltant de les instal·lacions industrials.

Ja el 2005, l'associació va signar un primer conveni amb la Fundació URV per iniciar aquesta vigilància. I, des del 2010, conjuntament amb els Parcs Químics de Seguretat, van impulsar el projecte Nasapp.

Nasapp és una  aplicació  que, a partir de voluntaris, permet monitorar possibles incidents  d'olors per poder fer una investigació dels orígens i fer les mesures correctores adients.

El sistema de Nasapp  geolocalitza el punt en què es troben els informants  en el moment de registrar una mala olor, de manera que la coincidència en una mateixa zona i en un mateix moment d'un determinat nombre de  registres, posa de manifest un episodi i es poden activar mecanismes per tal de detectar-ne l'origen, incloent-hi l'anàlisi de les dades meteorològiques del moment.

A més a més, aquesta informació es complementa amb  rondes presencials de vigilància que executen els bombers dels Parcs Químics de Seguretat, tant de manera periòdica com de manera puntual quan s'ha detectat un episodi, per tal d'identificar o descartar possibles orígens i aplicar les mesures necessàries per corregir-ho.