Implantació de l'AEQT

La Comissió de Medi Ambient de l’AEQT treballa per definir el camí de la reutilització de l’aigua

L'any 2019 l’aigua regenerada va arribar al 15% i l'objectiu és assolir el 25% l'any 2025

Les indústries químiques de  Tarragona són referent internacional per nombroses raons. Entre totes elles s'inclouen els projectes conjunts de tractament i reaprofitament d'aigües residuals, que s'impulsen des d'Aitasa i dels que participa la Comissió de Medi Ambient de l'AEQT.

Els resultats oferts per la  planta  de regeneració d'aigües residuals urbanes que es va posar en marxa a finals de l'any 2012 en són ja una prova de com el sector químic tarragoní està decidit a caminar cap a la  circularitat, amb unes xifres en l'ús d'aigua regenerada  que mostren una tendència creixent.

La voluntat de la  indústria  ha estat sempre anar més enllà, i és en aquest context que cal valorar la construcció d'una nova planta depuradora, encara més eficient, el projecte de la qual va acabar de definir-se al llarg del 2019.

També durant el 2019 se'n va obtenir la resolució de l'autorització ambiental i es va sol·licitar la llicència d'obres, amb vista a iniciar la construcció al llarg del 2020 i que pugui estar en funcionament a finals d'enguany.

El tractament de la planta serà tan eficient que permetrà la regeneració de les aigües resultants amb la intenció de no aturar-se en aquest pas, sinó poder reaprofitar-les.

El pla és que un cop estigui en funcionament la nova depuradora, iniciar el projecte per posar en servei una nova planta de regeneració que permeti poder tornar a utilitzar aquesta  aigua per a  ús industrial. De manera que la indústria química no estarà regenerant i reutilitzant només  aigües residuals urbanes, com ja fa des del 2012, sinó que començarà a reaprofitar també les seves pròpies  aigües residuals industrials.

L'objectiu fixat per la indústria implica augmentar el volum d'aigua reutilitzada del  15% actual fins a un mínim del 25% l'any 2025. Es tracta d'una nova passa cap a l'economia circular  que les empreses estan decidides a emprendre.