escornalbou-pobles-baronia-propostes-culturals-festa-major-estiu

Escornalbou i els pobles de la Baronia s’omplen d’activitats aquest estiu

Les Festes Majors i les propostes culturals dels diversos municipis de l'antiga Baronia d'Escornalbou se celebraran en el que queda d'estiu

L’estiu omple d’activitats i festes el Castell Monestir d’Escornalbou i els pobles de la Baronia d’Escornalbou. D’una banda, tots els pobles celebren la seva Festa Major, que integra activitats culturals, musicals i lúdiques i, d’una altra, el Castell Monestir d’Escornalbou acull tot un seguit de propostes culturals impulsades per la  Diputació de Tarragona i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Aquest Castell Monestir, d’origen medieval, és propietat de la Diputació i la Generalitat de Catalunya i, actualment és el centre d’un ambiciós projecte que mira de potenciar i donar a conèixer tant el monument com el seu entorn en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu en creixement i ocupació, eix 6.

Pel que fa a les activitats d’estiu, un any més, torna a tenir lloc el programa cultural que organitzen conjuntament les dues institucions, i en el marc del qual el Castell Monestir d’Escornalbou acull una activitat que ja és un clàssic: «De la Xina a Escornalbou», una visita teatralitzada en la qual el protagonista és Eduard Toda, reconstructor del monument a principi del segle XX i un personatge polièdric, que va ser un viatger infatigable i el primer egiptòleg espanyol. «De la Xina a Escornalbou» té lloc tots els dissabtes del 6 de juliol al 7 de setembre.

Aquesta, però, no és l’única visita teatralitzada que permet conèixer el Castell Monestir aquest estiu, ja que per segon any consecutiu és  una de les minyones del Castell —la Quitèria— qui, juntament amb un els arqueòlegs catalans més famosos de l’arrencada del segle XX, Pere Bosch Gimpera, permet conèixer de forma divertida vivències, anècdotes i històries de fa justament un segle. 

Una altra activitat programada al Castell Monestir, en el marc dels «Vespres a Escornalbou», tindrà lloc el dia 4 d’agost amb un concert a càrrec de Dani Espasa (director de Vespres d’Arnadí, una prestigiosa orquestra barroca d’arrels historicistes), que farà sonar el seu clavicèmbal acompanyat de la violinista Lina Tur Bonet, amb un repertori d’estil barroc.

escornalbou-festa-major-cultura-estiu-pobles-baronia
Activitats culturals, musicals i lúdiques al cor de l'origen medieval | Cedida

 

Els pobles de l'antiga Baronia d'Escornalbou estan de Festa Major

Aquest estiu, els pobles de la Baronia d’Escornalbou també celebren nombroses activitats de caire cultural i festiu. Tret de Pradell de la Teixeta —que ja va celebrar la seva Festa Major per Sant Miquel, a mitjans de juliol—, la resta de municipis la viuen al mes d’agost. Els municipis del Baix Camp i el Priorat que integraven l’antiga Baronia d’Escornalbou són: l’Argentera, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes, la Torre de Fontaubella i Vilanova d’Escornalbou.

Riudecanyes celebra  la seva Festa Major a partir d’aquest divendres (dia 26 de juliol). Entre els actes previstos per demà, dissabte 27 de juliol, hi ha l’espectacle infantil de titelles 'La veritable història del Rei que tenia el nas vermell', cercavila de grallers i capgrossos, i concert i ball de nit amb l’orquestra Welcome Band. Diumenge, 28 de juliol, s’instal·larà al carrer Nou de Riudecanyes un tobogan de 100 metres de longitud per als grans, i un d’onze metres per als més petits. El vespre de diumenge hi ha previst un 'Espectacle Ye-Ye', amb una barreja de música dels anys seixanta, setanta i vuitanta. El dia 2 d’agost, el següent cap de setmana, el Centre Cultural de Joves organitza una Festa Hawaiana, amb còctels i música de dj’s, mentre que el  dia 14 hi ha prevista una revetlla, que inclou sopar de cóc de recapte i un ball amb l’orquestra L’Anònima. 

Amb l’arrencada del mes d’agost, la Torre de Fontaubella  comença la seva Festa Major, que es prolongarà entre els dies 1 i 5. Entre les activitats musicals previstes hi destaquen els concerts  del grup de jazz Pau Mariné Trio (1 d’agost) i de la soprano Miracle Seguí i el pianista Josep Mateu (4 d’agost). També hi ha activitats per als nens i nenes, amb l’espectacle infantil 'El planeta dels somnis' i un taller de bombolles (2 d’agost); i el muntatge d’una plataforma aquàtica (3 d’agost). El programa es completa amb balls, xocolatada i altres activitats, com ara la presència al poble d’una parada de l’ONG Microcrèdits Solidaris per Àfrica (3 i 4 d’agost).

Colldejou, a principi d’agost, torna a programar la 'Fira dels Fumats', un certamen que reivindica la tradició carbonera del municipi, ben arrelada a la cultura forestal i la serra de Llaberia. Al llarg de tot el dissabte 3 d’agost, hi ha prevista la celebració d’un mercat de pagès  (amb formatges, embotits, pans, sabons, ceràmica, etc.), jocs tradicionals i diverses demostracions públiques: de construcció d’una carbonera i altres oficis i arts del bosc, i de construcció d’escultures amb una moto serra. A les 18.00 hores, també tindrà lloc una ballada dels gegants del poble, el Fumat i la Fumada. Pocs dies després (entre el 7 l’11 d’agost), tindrà lloc la Festa Major, en honor de Sant Llorenç, en la qual, entre d’altres, hi ha previstes activitats diverses: concert amb Lo Pau de Ponts (8 d’agost), sardinada popular i havaneres amb el grup Olla Barrejada (9 d’agost), ball de tarda i nit amb l’orquestra Charlotte (10 d’agost) i correfocs amb els Diables de La Selva del Camp (10 d’agost).

Colldejou-festa-major-monestir-escornalbou
Colldejou es prepara pel ball de gegants del poble, el Fumat i la Fumada | Cedida

Duesaigüescelebra la seva Festa Major entre els dies 9 i 18 d’agost. Entre els actes destacats hi ha l’Esmorzar apocalíptic, que tindrà lloc el dimarts 13 d’agost i que es du a terme des de fa una vintena d’anys. Es tracta d’un esmorzar popular que cada cop concentra més veïns de la comarca del Baix Camp, i que té com a principal element una clotxa: un esmorzar tradicional que consisteix en un pa de 1/2 quilo obert que es farceix amb arengada o llonganissa, fesols, ceba i tomàquet escalivat. Els organitzadors també destaquen la festa 'Rhum and Rumba', que se celebrarà el 14 d’agost i que comptarà amb mojitos i música de rumba catalana, amb el grup L’Orquestra Rumbera. 

duesaigues-festa-major-estiu-cultura
Els Cubaners de la Festa Major de Duesaigües | Cedida

L’Argentera celebra la seva Festa Major entre els dies 22 i 25 d’agost. Tot i això, el mes d’agost arriba carregat d’activitats, com ara: la Trobada de joves de la Baronia i el Sopar de la Baronia (6 d’agost), una cursa de bicicletes per als joves i pels carrers del poble (9 d’agost), un campionat de botifarra (10 d’agost) i un campionat de parxís (13 d’agost). Cap a mitjans de mes, el calendari s’intensifica, i s’ha programat una Fira d’artesans (15 d’agost), la Festa de la cervesa Argentbier  (16 d’agost), un cros popular obert a gent de totes les edats (17 d’agost), un tobogan aquàtic gegant (20 d’agost) i jocs de cucanya i tradicionals (21 d’agost), entre d’altres.

Pel que fa al programa estricte de la Festa Major,  el divendres 23 d’agost hi haurà un concert de rock català amb el grup CAT Rock (23 d’agost), ball amb l’orquestra Himalaya (24 d’agost) i un mapping a l’interior de l’església (25 d’agost). En la recta final de l’estiu, el divendres 6 de setembre també s’ha organitzat una xerrada sobre “Les Missions populars d’Escornalbou”, a càrrec de l’expert en història religiosa Jaume Borràs. 

Gegants-argentera-festa-major-estiu-escornalbou
Els Gegants de l'Argentera al Castell Monestir d'Escornalbou | Cedida

 

Vilanova d’Escornalbou també celebra la seva Festa Major d’Estiu al mes d’agost, amb motiu de Sant Agustí, patró local. Les primeres activitats comencen a mitjans de mes, amb la qual cosa el 16 d’agost hi haurà una cantada d’havaneres amb el grup Arrels dels Ports, el dia 17 hi haurà correfocs i una festa jove  amb dj’s i el grup Clandestines, mentre que el dia 18 tindrà lloc la Trobada de Poetes que s’organitza des del 1993. Ja de ple en la Festa Major, hi ha diversos balls, concerts i activitats musicals, entre les quals hi destaquen: concert de la Coral Cantàvila a favor de la lluita contra el càncer (23 d’agost), concert i ball amb l’orquestra Venus (24 d’agost), sardanes amb la cobla Cossetània i concert amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (25 d’agost), i concert amb Lo Pau de Ponts (27 d’agost). La festa es tancarà el 28 d’agost amb un espectacle d’humor del còmic Pep Plaza, i un castell de focs. 

Ja al mes de setembre, el dissabte dia 7, tindrà lloc l’onzena Caminada nocturna de la Baronia d’Escornalbou. Es tracta d’una excursió nocturna de 10 quilòmetres, que és a la llum de la lluna i que organitza l’Associació Esportiva Baronia d’Escornalbou. El punt de trobada és la Plaça de la Font de Vilanova d’Escornalbou, i els participants han de fer un pagament (10 euros si no s’està federat) el mateix dia de la caminada.