Desplegament de la xarxa de fibra òptica

El Govern prepara més de 6.000 km de fibra per garantir la connectivitat a tota Catalunya

El Govern accelera el desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat i en 2021 quedarà coberta el 90% de la població de Catalunya

El Govern de Catalunya ha aprovat aquest estiu una ampliació de l'encàrrec del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública a l'empresa pública Infraestructures.cat per l'extensió de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat pels anys 2020 i 2021 i un increment de 57 milions d'euros més d'inversió, que se sumen als 13,5 que ja estan en execució per connectar les capitals de comarca.

És evident que la connectivitat avui dia és un dret econòmic i social del segle XXI i que invertir en fibra òptica és garantia de feina i de progrés per a tothom. Amb l'accés a la fibra, el Govern garanteix la cohesió territorial, la igualtat d'oportunitats arreu del país, l'impuls del teixit econòmic arreu del territori i el foment del progrés econòmic i social.

Amb la voluntat de fer arribar aquesta  infraestructura digital  arreu del territori, s'invertiran un total de 70 milions d'euros per connectar totes les comarques de Catalunya i accelerar el seu desplegament als pobles, ciutats i nuclis poblats de més de 50 habitants.

En total, seran més de 6.000 quilòmetres de fibra que garantiran la connectivitat, l'equilibri territorial i la cohesió social a tot el país. «La connectivitat és un potent instrument de cohesió territorial, de vertebració, d'igualtat d'oportunitats i una eina eficaç contra el despoblament de certs territoris», afirma el conseller de Polítiques Digitals i administració pública, Jordi Puigneró.

Desplegament de la xarxa de fibra òptica
Un cop enllestides les obres, tindran un impacte directe per a més de 208.000 habitants que viuen a les capitals de comarca catalanes | Generalitat de Catalunya

El projecte del Govern és articular una xarxa de fibra òptica neutra, oberta i amb una tarifació pels serveis de connectivitat independent de la distància. Gairebé la totalitat dels municipis que disposen de xarxa de fibra òptica de la Generalitat, tenen demanda per part d'operadors privats.

«Si volem ser un país digital, necessitem ciutadans i ciutadanes, empreses i negocis, pobles i ciutats connectats amb infraestructures intel·ligents. Connectats al futur», assegura Jordi Puigneró. «L'any 2020 passarà a la història com l'any de la Covid-19. Però ha de ser també el punt d'inflexió de la digitalització de la nostra societat i de la nostra economia. Només aquells que es digitalitzin podran afrontar els reptes que ens prepara el futur».

Si vols més informació sobre aquest projecte, les comarques beneficiades, els pressupostos i els ens locals involucrats, entra al web oficial de la Generalitat de Catalunya.