Gorgs de la Febró

Els millors gorgs i piscines naturals de Tarragona

Al bell mig de l'estiu, quan la canícula afluixa però encara fa calor, és un bon moment per tornar a la muntanya i refrescar-se en el gorgs, tolls i piscines naturals que ens ofereix el territori. Us portem amb Tarraco Center els millors gorgs i piscines naturals
Aigües fresques i segons quin dia de l'any, gèlides, que poden ser una recompensa o un objectiu per fer una bona caminada per la muntanya. Recorrem amb Tarraco Center la regió a la recerca dels gorgs més famosos on banyar-se en aigua dolça, envoltats de natura.

5 gorgs de Tarragona on banyar-se aquest estiu

Als Ports de Tortosa, a les Muntanyes de Prades o a la serralada del Montsant, a una distància més que raonable, hi podem trobar aquestes fantàstiques piscines que inviten al bany i al refresc.

1. Toll de vidre

 

Comencem per la Terra Alta, al vessant nord del Parc Natural dels Ports, al terme de la vila d'Arnes, hi trobem aquesta piscina natural ben coneguda per la gent del sud de Tarragona. No és un toll amb un accés difícil, s'hi pot arribar des del poble per un camí asfaltat que es converteix al cap de poc en pista forestal. En total set quilòmetres de passejada agradable.

També s'hi pot arribar en cotxe i deixar-lo a l'aparcament del riuet de les Valls. Des d'allà i a través de l'escala de fusta que s'hi ha habilitat és possible arribar al Toll del Vidre. Destaca pel seu salt d'aigua natural i una petita platja de pedres contigua que farà contents petits i grans.

2. Niu de l'Àliga

El niu de l'Àliga, a les fonts del riu Glorieta, és un dels tolls més famosos del Camp de Tarragona, a les carenes finals de les Muntanyes de Prades, ja gairebé tocant a Alcover. Des d'aquesta localitat de l'Alt Camp podem sortir i enfilar el camí de l'ermita del Remei, al final del poble.

Cal tenir en compte, que el Niu de l'Àliga no és un lloc on gaudir de la solitud de la Natura. Sobretot als mesos de l'estiu és freqüent trobar-hi molta gent i es fa difícil estendre-hi una tovallola per prendre el sol. Això no impedeix que el paratge hagi conservat el seu encant i les seves aigües fredes i que no continuï sent un plaer pujar a banyar-s'hi.

3. Les cadolles fondes

Viatgem fins a les roques erosionades de la Serra del Montsant, Concretament a Ulldemolins, allà on el Montsant es toca amb la Serra de Llena i les Muntanyes de Prades. La confluència dels dos sistemes muntanyosos crea una vall verda, el congost de Fraguerau, i forma una sèrie de piscines naturals de roca al fons. És un lloc fresc i poc conegut, ideal per arribar-s'hi a fer un bany.

Per arribar a aquestes basses esculpides per la Natura, enmig de les cingleres, coves i salts d'aigua, podeu anar fins a l'ermita de Sant Antoni d'Ulldemolins i seguir avall pel camí que hi du, travessant el bosc. No és un sender complicat i es pot fer amb nens. Al final del camí, a poc més de dos quilòmetres trobareu la recompensa de l'excursió.

4. Les tosques de Vilaplana

Entre Vilaplana i la Mussara es forma aquest salt naural d'aigua i gorg d'una particular bellesa. Els quatre barrancs de l'altiplà de la Mussara van a raure en aquest enclavament conegut com el riu de les Tosques.

en aquest cas l'accés no és tan senzill com d'altres tolls i piscines naturals on s'hi pot arribar en cotxe. Aquí necessitarem d'una bona estona de caminada des de Vilaplana, amb alguna pujada forta i rampes per vèncer l'important desnivell. El premi al final de l'excursió són diverses piscines naturals d'aigua fresca i corrent.

5. Avencs de la Febró

Al capdamunt de les Muntanyes de Prades, hi trobem aquest conjunt de coves i balmes, molt coneguts pels amants de l'espeleologia però on també hi podem trobar tolls i cascades per remullar-s'hi. És també una zona concorreguda i hi podem accedir tant per Arbolí, com per la Mussara com per la Febró mateix, que és l'itinerari més suau i recomanat per a totes les edats.