Contenidors d'Ecoembes

RECICLOS, la iniciativa d’Ecoembes pel foment de millores ambientals i socials

El creixent compromís de la societat amb el medi ambient i el reciclatge ha impulsat a Ecoembes a continuar donant resposta a les necessitats i inquietuds dels ciutadans

Encara que Espanya ocupa una bona posició a Europa en l'àmbit del reciclatge d'envasos, encara hi ha marge de millora, i treballem per a desenvolupar propostes innovadores que incrementin el compromís dels ciutadans.

RECICLOS és una iniciativa d'Ecoembes, l'organització ambiental que coordina el reciclatge d'envasos a Espanya, per a digitalitzar el reciclatge de les llaunes i ampolles de plàstic de begudes, els residus que més es consumeixen al nostre país.

Aquesta  iniciativa recompensa als ciutadans recicladors alhora que fomenta  millores ambientals i socials  en el seu entorn més pròxim.

RECICLOS va començar a implantar-se el juny de 2019 a Catalunya. En 2020 ja s'ha implantat en municipis d'altres regions, com La Rioja i Menorca, i continuarà estenent-se fins a ser present en 7 comunitats autònomes. Es preveu que en 2021 RECICLOS sigui present en tot el territori nacional.

Creada per The Circular Lab, el centre d'innovació oberta d'Ecoembes, i desenvolupada amb tecnologia 100% espanyola, RECICLOS és una idea pionera i disruptiva que evoluciona la manera en la qual reciclem: a través d'un sistema de devolució i recompensa, el primer al nostre país que conjumina tecnologia i incentius.

Aplicant la tecnologia mòbil, cada vegada més present en el nostre dia a dia, i els incentius sostenibles i socials per a recompensar als ciutadans compromesos amb el reciclatge, RECICLOS cerca que les llaunes i ampolles de plàstic de begudes es puguin cada vegada més i millor.

D'aquesta manera, es fomenta el consum responsable entre els ciutadans, els ajuda a impulsar una mobilitat més sostenible i a millorar el seu barri o comunitat.

Reciclatge, dins i fora de casa

El creixent compromís de la societat amb el medi ambient  i el reciclatge ha impulsat a Ecoembes a continuar donant resposta a les necessitats i inquietuds dels ciutadans.

La tecnologia cada vegada està més present en el nostre dia a dia i, des d'Ecoembes, tenen l'objectiu d'integrar-la en el sector per a fomentar l'hàbit de reciclar, buscant maneres perquè el reciclatge continuï estant prop de les persones. RECICLOS és una iniciativa que s'adapta als nous hàbits dels ciutadans, que cada dia estan més familiaritzats amb la tecnologia mòbil.

Una de les adaptacions ha consistit a incorporar tecnologia als contenidors grocs ja instal·lats en la via pública perquè els ciutadans puguin reciclar en ells, com sempre, les llaunes i ampolles de plàstic de begudes que consumeixen en les seves  llars.

També s'han instal·lat màquines de reciclatge en localitzacions com a estacions de tren o metro, en les quals els ciutadans poden també reciclar les llaunes i ampolles de plàstic de begudes que consumeixen fora de casa.

Contenidors d'Ecoembes
RECICLOS és una iniciativa que s'adapta als nous hàbits més tecnològics dels ciutadans | Albert Oliva

Una webapp senzilla i accesible

RECICLOS funciona a través d'una senzilla webapp, amb la qual els ciutadans poden registrar amb el seu mòbil les llaunes i ampolles de plàstic de begudes que reciclin i obtenir punts, que després es podran canviar per  incentius.

El reciclatge a través d'aquesta webapp es pot realitzar en dos llocs:

— Als contenidors grocs ja instal·lats als carrers, als quals s'han incorporat codis QR.

— A les màquines de reciclatge col·locades en altres llocs, que compten amb tecnologia de reconeixement d'imatges i blockchain.

L'ús d'aquesta webapp és molt senzill, només és necessari seguir els següents passos per obtenir els punts RECICLOS i poder intercanviar-los per incentius sostenibles.

El primer pas és descarregar la webapp al teu dispositiu mòbil. Un cop descarregada, hauràs de fer una foto a l'envàs que es vol reciclar. Després de fer la fotografia, podràs inserir l'envàs reciclable en un contenidor groc o maquina. D'aquesta manera, obtindràs punts RECICLOS, els quals podràs intercanviar per  incentius sostenibles  o  socials.

Què fer amb els punts RECICLOS obtinguts

Un cop has obtingut els teus punts RECICLOS, tindràs l'oportunitat de formar part de solucions sostenibles, com per exemple, cuidar el medi ambient obtenint productes o serveis relacionats amb el transport i la mobilitat sostenible. O per una altra banda, podràs cuidar de la teva comunitat donant suport a projectes locals de caràcter social o mediambiental que ajuden a millorar el teu barri i el teu entorn més pròxim.

Contenidors d'Ecoembes
Els ciutadans podran formar part de la cura del medi ambient i de la comunitat | Albert Oliva