Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els paisatges de la Costa Daurada i l'Ebre que van inspirar quatre genis

Gaudí, Miró, Casals i Picasso sempre van estar estretament vinculats a Reus, Mont-roig del Camp, el Vendrell i Horta de Sant Joan

El Mas Miró de Mont-roig del Camp, casa d'estiueig de Joan Miró.
El Mas Miró de Mont-roig del Camp, casa d'estiueig de Joan Miró. | Miguel Cabrerizo

 

Antoni Gaudí, Joan Miró, Pau Casals i Pablo Picasso.  A primer cop d’ull, aquests dos pintors, arquitecte i compositor tenen en comú això mateix, que són quatre dels més grans genis que ha tingut el país. Ara bé, més enllà de la seva condició d’artista, tenen un tret en comú i característic:  la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre com a paisatge d’inspiració.  En aquest sentit ha nascut la ruta 'El Paisatge dels Genis', que mostra els racons de Tarragona que van inspirar aquests quatre grans artistes.

Antoni Gaudí va néixer a Reus; Pau Casals, al Vendrell; Joan Miró va estiuejar durant 65 anys a Mont-roig del Camp, i Pablo Picasso va passar dos estius, el del 1898 i el del 1909, a Horta de Sant Joan. Alguna cosa especial deuen tenir les comarques de Tarragona si van inspirar aquests quatre genis a dissenyar, pintar i compondre una obra que ha passat a la història de l’art catalana i espanyola. Ara, la ruta del Paisatge dels Genis vol posar en relleu i proposar un itinerari per aquests indrets com un tot, com a terra d’inspiració de quatre grans noms. La proximitat entre les poblacions permet que desplaçar-s’hi en cotxe sigui l’opció més fàcil i còmode, per tal de descobrir els indrets que van marcar la vida de Gaudí, Miró, Picasso i Casals. De sud a nord, són Horta de Sant Joan, Mont-roig del Camp, Reus i el Vendrell.

Els dos estius de Picasso a Horta de Sant Joan

«Tot el que sé ho he après a Horta», afirmava Pablo Picasso. Aquest poble de poc d’un miler d’habitants, a l’interior de la Terra Alta, va ser l’espai on  el pintor va passar-hi els estius del 1898 i del 1909. Entre muntanyes i vinyes de garnatxa blanca, el pintor malagueny assegura que aquí ho va aprendre tot i on es va il·luminar per pintar quadres cubistes com el que porta per títol «La bassa d’Horta». En el segon període que l’artista va ser a Horta, ho va fer acompanyat de la seva primera parella formal, Fernande Olivier, que era model de pintors a París. Es veu que Fernande, per la seva joventut i bellesa, va «trasbalsar la parròquia masculina del poble». La noia va escriure diverses cartes a les seves amigues on els explicava que «el tonto del poble es va enamorar d’ella» i que «l’alcalde i el mestre la festejaven» constantment. És evident que el pas de Picasso i de Fernande pel poble no va passar desapercebut.

El Centre Picasso d'Horta de Sant Joan.
El Centre Picasso d'Horta de Sant Joan. | Centre Picasso

 

Horta de Sant Joan disposa ara del Centre Picasso, situat al carrer de l’Hospital, un espai que permet conèixer tota l’obra que el pintor va crear al poble, i que ara es troba distribuïda en museus i galeries d’arreu del món, des de Barcelona, Madrid i Málaga fins a  París, Londres, Washington o Nova York, entre d’altres.

Joan Miró i les garrofes de Mont-roig del Camp

Ni més ni menys que 65 anys, des del 1911 fins al 1976, són els que Joan Miró va estiuejar al poble de Mont-roig del Camp. Mas Miró, la masia entre terres agrícoles i el Mediterrani, és l’indret en el qual l’artista va decidir dedicar-se de ple a la pintura fins al punt que ell mateix assegurava que «Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig». En aquest municipi del Baix Camp, el pintor va perfilar el seu complex llenguatge simbòlic, plasmat en quadres com «La Masia». Reobert al públic el passat mes d’abril, el Mas Miró ara es pot visitar i descobrir-hi espais tan especials i sagrats com el taller de Joan Miró, el seu temple creatiu.

Al Mas Miró de Mont-roig es conserva el taller de Joan Miró.
Al Mas Miró de Mont-roig es conserva el taller de Joan Miró. | Miguel Cabrerizo

 

Joan Miró, quan viatjava,  sempre portava una garrofa de Mont-roig al maletí. És una anècdota que ell mateix explicava, i argumentava que la garrofa li donava «la força d’un arbre». Per al pintor, el fruit del garrofer tenia un sentit espiritual i religiós,  símbol d’arrelament profund a una terra i paisatge agraris com el de Mont-roig. De fet, des del 1975 la Fundació Miró de Barcelona té un garrofer de Mont-roig, entregat pel mateix Miró.

El Crespinell de Reus, inspiració de les torres de la Sagrada Família

Malgrat que Reus va veure néixer i créixer Antoni Gaudí, i no té cap obra de l’arquitecte, és una localitat profundament modernista. El que sí que té és l’únic centre d’interpretació sobre la vida i obra de Gaudí. És el Gaudí Centre, al centre neuràlgic de la ciutat, la plaça del Mercadal, i és un espai on, amb l’ajuda de les noves tecnologies, el visitant pot viure una experiència per descobrir la figura i l’univers creatiu de l’arquitecte. Al segle XIX, Reus era una ciutat mitjana i fortament comercial, i els paisatges naturals i agrícoles del seu voltant van ser determinants per definir l’obra de Gaudí.

El Gaudí Centre de Reus.
El Gaudí Centre de Reus. | Reus Promoció

 

Antoni Gaudí deia que «el paisatge del Camp de Tarragona es caracteritza per la lluminositat de l’atmosfera, la varietat del paisatge i la presència del mar Mediterrani». La natura i les seves les textures, formes i llum eren font d’inspiració de Gaudí per crear les formes, figures i elements arquitectònics. De fet,  la flor del crespinell, que es pot trobar al Baix Camp i per molts és coneguda com a Crespinell de Reus, s’assembla increïblement als pinacles de les torres dels apòstols de l’obra magna de Gaudí, la Sagrada Família.

Pau Casals, «el mestre»

El Vendrell, entre Tarragona i Barcelona, és el poble natal de Pau Casals. Els vendrellencs i vendrellenques consideren el violoncel·lista com «el mestre» més enllà de la música, i és que és tota una ideologia. Pau Casals va marxar a l’exili el 1939, i mentre estava exiliat a França, gràcies al culte popular que se li remetia, es van fer nombroses peregrinacions per visitar-lo, primer de manera individual i més tard, de manera col·lectiva. La primera excursió conjunta per anar a visitar Casals es va fer el 1964, en autobús, i que va necessitar un estricte permís governatiu.

El Museu Pau Casals del Vendrell.
El Museu Pau Casals del Vendrell. | Cedida

 

El Vendrell manté dos espais on es poden seguir les passes del viol·loncelista. Per una banda, la Casa Nadiua de Pau Casals, on va néixer, al carrer de Santa Anta del Vendrell. «Aquesta casa és l’expressió  i la síntesi de la meva vida de català i d’artista», declarava Pau Casals. L’altra és la Vil·la Casals, que ell va fer-se construir al barri de Sant Salvador com a síntesi de la seva obra. Ara, Vil·la Casals està convertida en el Museu Pau Casals i on es recupera l’essència i atmosfera familiar i la seva vida íntima.

La ruta del Paisatage dels Genis, combinada amb els vins de la Terra Alta i del Penedès, del paisatge de Mont-roig i el vermut i el modernisme de Reus, juntament amb la rica gastronomia de les nostres comarques, es converteix en una manera única de descobrir aquests llocs especials que van marcar la vida de quatre grans artistes. Més enllà de les visites als centres dedicats als genis, nombroses rutes culturals i de natura i activitats esportives i d’oci paral·leles acaben de conformar el conjunt complet per gaudir de les quatre localitats clau en l’obra de Gaudí, Miró, Casals i Picasso.