Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de les instal·lacions del Consorci d'Aigües de Tarragona

Com es potabilitza l'aigua? Descobreix virtualment tot el procés a l'ETAP de l'Ampolla

Coneix tot l'esforç que hi ha darrere de l'arribada de l'aigua a l'aixeta | El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) té un paper imprescindible en el cicle integral de l’aigua,

El procediment perquè ens arribi aigua a casa és desconegut per a molts de nosaltres. A través de l'aixeta, ens arriba una aigua transparent, que no té gust ni fa olor, però perquè sigui així hi ha un molt treball i esforç, ja que no és així ni de bon tros.

L'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) de l'Ampolla és la causant que moltes llars i empreses tinguin una preparada per al consum. En conèixer aquesta planta, ens adonarem que el que raja de l'aixeta és molt més del que havíem imaginat. 

Amb l'arribada de la Covid-19, es van restringir les visites presencials a l'estació del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). A partir d'aquí, es va engegar un nou model de visites virtuals per continuar oferint aquesta experiència.

A través d'una visita virtual, t'explicaran tot l'esforç que hi ha darrere de l'aixeta, la part de l'aigua que no veus. Podràs conèixer d'on surt la que t'arriba a casa, com es controla la qualitat i com es tracta per fer-la potable. 

Al CAT es valora cada gota dels milers de milions de litres d'aigua que es capten, tracten i distribueixen. Un compromís total amb la gestió responsable d'un recurs imprescindible en el dia a dia de les persones. Per això, inviten als interessats a prendre consciència que l'aigua és un recurs limitat i s'ha de fer un consum responsable.

Imatge promocional del Consorci d'Aigües de Tarragona sobre el procés de potabilització de l'aigua
El CAT permet ara conèixer virtualment el procés de potabilització de l'aigua. | CAT

Un descobriment en format virtual

El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) executa un paper imprescindible en el cicle integral de l'aigua. S'encarrega de tot el procediment, des de la captació de l'aigua del riu a través dels canals de les Comunitats de Regants de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre, passant per la potabilització a la planta de tractament de l'Ampolla fins a la distribució en altra als seus consorciats.

Gràcies a aquest procés, es pot fer arribar l'aigua potable fins a 63 ajuntaments. Ells mateixos, posteriorment, s'encarreguen de la distribució a cada domicili i de la posterior depuració, així com a 25 indústries de la província. 

Tot aquest procediment està a l'abast de tota la ciutadania. El CAT fa molts anys que organitza visites guiades a l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) de l'Ampolla. D'aquesta manera, dona a conèixer d'on prové l'aigua de l'aixeta, els processos de qualitat i potabilització pels quals passa o el cicle integral de l'aigua, així com la petjada hídrica i com ser més sostenibles. Aquests són alguns dels missatges que es volen transmetre a l'alumnat.

A causa de la Covid-19, s'han restringit les visites presencials. Tot i això, es va engegar un nou model de visites virtuals per oferir-les a tots els centres educatius per conèixer de primera mà tot el procediment que es fa a l'ETAP.

Els centres educatius que ho desitgin, ara poden concertar una cita a través de la pàgina web del Consorci d'Aigües de Tarragona. Unes visites que estan recomanades a partir de 4t de primària fins batxillerat i cicles formatius.

Les visites en format virtual tenen una durada d'una hora i estan dissenyades per grups de màxim 30 alumnes. A més, és una visita gratuïta.