Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La Diada de Santa Úrsula a Valls de 2019.

El 2019 casteller de les colles de la demarcació en xifres

Al Camp de Tarragona, tres colles han aconseguit completar castells de gamma extra

La Diada de Santa Úrsula a Valls de 2019.
La diada de Santa Úrsula 2019 serà recordada pel 3de9 sense folre carregat de les dues colles dels Xiquets de Valls | Àngel Ullate
 

Quan només resta per celebrar-se la diada dels Minyons de Terrassa, prevista per aquest diumenge, la temporada castellera a la zona tradicional s’ha donat per acabada. I s’ha de dir que ha finalitzat amb un bon gust de boca.

I bo és dir-ho. Perquè a principis de curs, de seguida l’aficionat casteller se’n va adonar que, enguany, a les places succeirien moltes coses. No s’han vist tantes camises i els assajos de les colles no han estat tan concorreguts. A més, s’ha notat que a les actuacions no hi havia tant de públic.

Potser és que enguany, com que no hi ha Concurs de Castells, les colles han aixecat el peu de l’accelerador. També hi ha qui diu que tots plegats estem més cansats de veure diades llargues, massa llargues... El fet és que poden haver-hi mil explicacions per entendre el que ha passat aquesta temporada.

Totes les opinions del curs casteller 2019, tard o d’hora, s’hauran de tractar per mirar de trobar una solució en positiu. Però, com diu la dita, està bé el que bé s’acaba. I en cap cas, es pot qualificar de fluixa la present. Al contrari, només que la qualitat de les grans estructures s’ha imposat en la quantitat.

Una Santa Úrsula inesborrable

A Valls, dues setmanes després, la diada de Santa Úrsula continua essent tema de conversa. Tots els que ho van viure i els que no, segueixen fent gala d’una actuació que es farà difícil que quedi en l’oblit. A les dues colles vallenques se’ls ha d’agrair que el 27 d’octubre del 2019 fessin feliç a molta gent.

I potser d’això es tracta: que fent castells tothom s’ho passi bé, que es pateixi, que es xali, que s’aplaudeixi, que es cridi, que les persones que hi participen se sentin part d’un col·lectiu, el del món casteller que, si res no ho torça, es continua trobant en una salut de ferro.

Vella i Joves han vençut el mite, el 3de9 sense folre. Per Santa Úrsula, el castell impossible va ser una realitat. A partir d’ara, un cop carregat, ambdues formacions ja pensen a trobar la clau de com descarregar un dels monstres de la castellística actual.

La Diada de Santa Úrsula a Valls de 2019.
Les dues colles vallenques en el moment del sorteig d'ordre d'actuació de la diada de Santa Úrsula | Àngel Ullate

Tarragona té deures pendents

Les quatre colles de Tarragona deixen enrere un 2019 en què molts dels seus objectius no s’han pogut complir. En primer lloc, la Jove, tot i carregar el 4de9 amb folre l’agulla; i tornar a descarregar el 5de9 amb folre, el 9de8 i el pilar de 8 amb folre i manilles, s’ha quedat lluny dels castells prèmium dels Castellers de Vilafranca i les dues colles de Valls.

Tot i això, en els moments importants de la temporada, els de la camisa lila han donat la talla. També s’han de posar en relleu els canvis que l’actual tècnica ha introduït en les alineacions de la gamma bàsica de 9. Són unes modificacions amb perspectiva de futur.

La notícia més negativa de l’any a la ciutat ha estat la pèrdua de la categoria de 9 dels Xiquets de Tarragona. Des del 2007, havien aconseguit, com a mínim, carregar el 3de9 amb folre, estructura que enguany no han provat. Els ratllats afronten un 2020 amb dubtes i estan obligats a capgirar la situació després d’una temporada en què només han aconseguit descarregar el 2de8 amb folre i el 5de8 en una ocasió.

Als barris de Tarragona, la lectura de temporada també deixa alguns reptes pendents per l’any que ve. A Sant Pere i Sant Pau, han aconseguit revalidar el 2de8 amb folre i el pilar de 7 amb folre, però en les darreres sortides han topat amb la gamma bàsica de 8. D’altra banda, al Serrallo, a pesar de completar el 2de7, no han pogut fer l’aleta al 3de8 per primera vegada a la història.

Un 4de8 dels Xiquets de Tarragona d'aquesta temporada
Els Xiquets de Tarragona han perdut la categoria de 9 pisos | David Prats

Reus en ascendència

Els Xiquets de Reus han pogut millorar respecte a 2018. Tot i mostrar-se irregulars en alguns moments de temporada, els de la camisa avellana, que estrenaven nova tècnica, han pogut tornar a descarregar el 2de8 amb folre, el 3de9 amb folre i el 5de8. A més, a la diada del Mercadal, van aconseguir carregar el 4de9 amb folre per segona vegada al seu historial, castell que haurien de mirar de descarregar la temporada que ve.

castells
Els Xiquets de Reus van carregar el 4de9 amb folre a la diada del Mercadal | ACN

El Vendrell perd la gamma alta de 8

La temporada del 2019 dels Nens del Vendrell es presentava de transició i amb probablement la pèrdua de construccions de la gamma alta de 8, com per exemple, la torre de 8 amb folre i el 7de8. La colla de la capital del Baix Penedès ha rodat amb molta freqüència els dos castells bàsics de 8 i modificar algunes peces amb l’objectiu d’encarar reptes superiors a partir del 2020.

4de8 descarregat dels Nens del Vendrell a la diada de Santa Anna
Els Nens del Vendrell han tingut la gamma bàsica de 8 com a sostre | 3 Rondes

Les colles de 7 i 6 del territori

Els Nois de la Torre, l’única colla de gamma alta de 7 de la demarcació, lidera el grup de colles de 7.  A partir d’aquí, els Castellers d’Altafulla, els Xiquets de Vila-seca, els Bous de la Bisbal, els Xiquets de Cambrils, els Minyons de l’Arboç i els Torraires de Montblanc han aconseguit, com a mínim, carregar el 3de7.

Finalment, els Brivalls de Cornudella, que han perdut els galons de 7, els recents estrenats Xiquets de Torredembarra i els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta acaben el 2019 com a colles de castells de 6. A la demarcació,  també s’ha de deixar constància de la desaparició, a principis de setembre, dels Xiquets d’Alcover.

Diada Castellera Nois de la Torre a Torredembarra
Els Nois de la Torre han consolidat la gamma alta de 7 | cedida