Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Deu coses que has de saber sobre el Concurs de Castells

Repassem els aspectes principals del Concurs de Castells que aquest cap de setmana acull la TAP de Tarragona

La Tàrraco Arena Plaça, plena a la darrera edició del Concurs de Castells.
La Tàrraco Arena Plaça, plena a la darrera edició del Concurs de Castells. | Laia Solanellas

 

La Tàrraco Arena Plaça de Tarragona tornarà a ser l'escenari aquest cap de setmana, 6 i 7 d'octubre, del Concurs de Castells, que arriba a la seva edició número 27. Després que diumenge passat onze colles disputessin la primera jornada del certamen a la plaça del Castell de Torredembarra, ara és el torn de les 31 colles 'top' del panorama casteller a la TAP de Tarragona. Tot seguit resolem els principals dubtes sobre el Concurs de Castells d'aquest cap de setmana:

1. Quan se celebra el Concurs de Castells?

Després de la primera jornada de Torredembarra, se celebrarà a la TAP aquest dissabte, 6 d'octubre a les 16.30 hores i diumenge, 7 d'octubre, a les 10.00 hores. L'obertura de portes serà a les 15.30 hores dissabte, i a les 8.45 hores, diumenge.

2. Queden entrades per al Concurs de Castells?

No. Les entrades per a la jornada de diumenge ja es van esgotar poc després de posar-se a la venda, el 31 de juliol. Les entrades per dissabte s'han esgotat a primera hora del matí d'aquest divendres, 5 d'octubre.

3. Quines colles participen al Concurs de Castells?

Un total de 42, onze de les quals ja ho van fer, diumenge passat a Torredembarra.  Dissabte, a la TAP, actuen un total de dinou formacions castelleres, que són els Nens del Vendrell, els Xiquets de Reus, els Moixiganguers d’Igualada, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, els Sagals d’Osona, els Xiquets de Vilafranca, els Bordegassos de Vilanova, els Castellers de Terrassa, els Xics de Granollers, els Castellers de Lleida, els Castellers d’Esplugues, els Castellers de la Sagrada Família, la Colla Castellera Jove de Barcelona, els Castellers de Cerdanyola, els Castellers de Berga, la Colla Jove de Castellers de Sitges, els Castellers d’Esparreguera, els Nois de la Torre i els Xiquets del Serrallo.

Pel que fa a diumenge, les dotze colles que actuaran  són  la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Castellers de Vilafranca, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, la Colla Joves Xiquets de Valls, els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Sants, els Xiquets de Tarragona, els Castellers de Barcelona, els Castellers de Sabadell, els Marrecs de Salt, els Castellers de la Vila de Gràcia i els Castellers de Sant Cugat.

4. Quines colles poden guanyar el Concurs de Castells?

A priori, són quatre colles les que tenen més o menys opcions d'endur-se el certamen. Si mirem com ha anat la temporada 2018, la que arriba amb més possibilitats és  la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Tot i que han tingut una temporada irregular, els Castellers de Vilafranca han guanyat els últims vuit Concursos seguits i mantenen un nivell molt bo, de manera que, amb els rosats un xic per davant, són la segona colla més ben posicionada per endur-se el Concurs. 

La Colla Joves Xiquets de Valls, amb un programa molt agosarat, també presenta credencials per guanyar el certamen i confiarà aquestes opcions a tres castells que els poden donar la glòria total o el desert absolut si no els assoleixen. La Jove de Tarragona seria la quarta colla en discòrdia si una carambola fa tenir un mal dia a les tres formacions anteriors.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls, celebrant un castell a l'anterior edició del certamen.
La Colla Vella dels Xiquets de Valls, celebrant un castell a l'anterior edició del certamen. | Laia Solanellas

5. Quins són els millors castells que es podran veure al Concurs?

El 3 i el 4 de 10 amb folre i manilles i el 2 de 8 i el 4 de 9 sense folre són les quatre construccions que, sembla, han de decantar la balança del Concurs. Ara bé: amb tot, no es descarta un castell inèdit que ja es va provar a l'edició anterior: el 3 de 9 sense folre que, almenys, una colla —la Joves— té entre els seus plans.

6. Quanta estona dura, el Concurs de Castells?

Això mai se sap, com a qualsevol diada castellera. Ara bé, l'experiència de les darreres edicions ens indica que  la jornada de dissabte està al voltant de les quatre hores i mitja i la de diumenge, a l'entorn de les sis hores.

7. On podré seguir el Concurs de Castells?

Hi ha centenars de mitjans de comunicació d'arreu del món acreditats. A través de la ràdio, les dues jornades es podran seguir en directe a través de Tarragona Ràdio, amb l'equip de DiariCasteller.cat. TV3 en farà una retransmissió en diferit (19.15 hores) i la Xarxa, en directe.

8. Quins canvis hi ha en la normativa del Concurs de Castells?

Diversos. Per primer cop, es tindrà en compte per a la puntuació final només un castell carregat.  A més, s'implanta una penalització per als enfonsaments i s'elimina la dels peus desmuntats. Els castells nets tindran més puntuació que els castells de deu i s'incorporen tres castells a la taula: el 9de9 amb folre, el 2de10 amb folre, manilles i puntals i el 4de10 sense manilles.  A més, des de la segona ronda de diumenge, les rondes conjuntes es faran al mig de cada ronda —després de l'actuació dels Capgrossos de Mataró. Podeu consultar aquí totes les novetats.

Dotze colles tornaran a ser aquest diumenge a la TAP de Tarragona en el 27è Concurs de Castells.
Dotze colles tornaran a ser aquest diumenge a la TAP de Tarragona en el 27è Concurs de Castells. | Laia Solanellas

9. Quins premis guanyen, les colles del Concurs?

Es tracta de premis en metàl·lic, que van des dels 16.000 euros que rep la colla guanyadora fins als 650 euros de la 42a. A més, els premis tenen un increment percentual en funció de la distància de la colla amb Tarragona per cobrir les despeses de desplaçament.

10. Des de quan es fa, el Concurs de Castells?

La primera edició, amb Pau Casals com a president del jurat, va tenir lloc l'any 1932. Des d'aquella primera cita, se n'han fet 26, en diversos formats, i aquest cap de setmana, Tarragona acollirà el desenllaç de la 27a edició allà on, 86 anys enrere, el músic Casals va veure néixer, probablement sense saber-ho, l'espectacle casteller més gran del món.