Imatge del sorteig de la diada de la Bisbal del Penedès

Els Castellers de Vilafranca seran primers a la diada de la Bisbal del Penedès

Vella i Joves actuaran segona i tercera respectivament

Aquest dimarts a la tarda, el CMC de la Bisbal del Penedès ha acollit la presentació de la diada castellera de la Mare de Déu d’Agost que tindrà lloc el pròxim dijous 15 d’agost, a dos quarts d’una del migdia, al carrer Doctor Robert.

 

L’acte ha comptat amb la presència dels caps de colla dels Castellers de Vilafranca, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la colla local, els Bous de la Bisbal, que enlairaran un castell i un pilar abans de començar la diada. També hi ha assistit l’alcaldessa del municipi, Agnès Ferré.

 

Un cop fetes les presentacions, s’ha procedit a fer el sorteig d’ordre d’actuació. La sort ha decidit que els Castellers de Vilafranca siguin els encarregats de començar l’actuació el dia 15. Seguidament, ho farà la Colla Vella dels Xiquets de Valls i tancarà rondes la Colla Joves Xiquets de Valls.

Quan faltes menys de tres setmanes per l’actuació, les tres colles es mostren ambicioses per oferir un bon paper en una de les places més importants del calendari tradicional.

Les xifres de gamma extra a la diada de la Bisbal

La diada de la festa major de la Bisbal del Penedès ha vist vint-i-vuit castells de gamma extra.

 

L’any 1999, els Castellers de Vilafranca van ser la primera colla del món casteller que aconseguia portar un castell superior al 3de9 amb folre a la plaça bisbalenca.  Aquell 15 d’agost, els penedesencs van descarregar la torre de 9 amb folre i manilles.

 

El 2000, els verds completaven la torre de 9 amb folre i manilles i el pilar de 8 amb folre i manilles. Per la seva banda,la Joves de Valls aconseguia carregar el 4de9 sense folre, el castell més gran vist fins ara la Bisbal.

 

El 2001, novament els Castellers de Vilafranca completaven la torre i el pilar emmanillat. Aquell mateix any, la Colla Vella dels Xiquets de Valls carregava el 3de8 aixecat per sota.

 

El 2003, els verds coronen la torre de 9 amb folre i manilles a la Bisbal. A partir d’aquesta temporada, les aletes de castells de gamma extra no es tornen a veure en aquest municipi fins al 2008, any en què els Castellers de Vilafranca van carregar el pilar de 8 amb folre i manilles.

 

El 2012, la Bisbal recupera el color de gamma extra.   Els Castellers de Vilafranca hi descarreguen la torre de 9 amb folre i manilles i la Colla Vella dels Xiquets de Valls el 9de8.

 

El 2015, Vilafranca i la Vella es tornen a repartir la gamma extra.  Els verds hi planten la torre de 9 i el pilar de 8 i la Vella el 2de9.

 

El 2016, el cos a cos entre Vilafranca i la Vella viu frec a frec molt disputat.   Aquell any, els verds aconsegueixen completar el 3de9 amb folre i l’agulla i el primer 3de8 aixecat per sota de la seva història. Mentrestant, la Vella va completar el 4de9 amb folre i pilar i el 5de9 amb folre carregat.

 

El 2017, la Bisbal del Penedès va veure castells de gamma extra per part de les tres colles participants.  Els Castellers de Vilafranca hi van fer la torre de 9 amb folre i manilles i el 4de9 amb folre i agulla carregat; la Colla Vella dels Xiquets de Valls el 5de9 amb folre; i la Colla Joves Xiquets de Valls el pilar de 8 amb folre i manilles carregat.

 

Finalment, l’any passat, els Castellers de Vilafranca van descarregar la torre de 9 amb folre i manilles i carregar el pilar de 8 amb folre i manilles. La Colla Joves Xiquets de Valls va completar el 2de8 sense folre. Per la seva banda, la Colla Vella dels Xiquets de Valls es va anotar el 4de9 amb folre i pilar carregat, el 5de9 amb folre i el 9de8.