La Vella reconquereix el Concurs divuit anys després

Els Castellers de Vilafranca trenquen la ratxa de vuit Concursos seguits guanyats i són segons | La Jove de Tarragona carrega el 3d10fm i és tercera

El 7 d'octubre de 2018 passarà a la història castellera com el dia en què la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha tornat, divuit anys després, a coronar-se campiona del certamen. El Concurs de Castells 2018 se l'endú, doncs, la formació de la camisa rosada després de vuit victòries consecutives dels Castellers de Vilafranca.

GALERIA DE FOTOS: La jornada de diumenge del Concurs de Castells 2018 en imatges per Josep Martí

La Vella s'erigeix com a campiona per novena vegada a la seva història, la primera des del Concurs de Castells de l'any 2000. Els d'Albert Martínez s'han emportat el frec a frec pel títol amb els Castellers de Vilafranca, que han acabat segons. La Jove de Tarragona completa el podi, mentre que els Capgrossos de Mataró i la Colla Joves Xiquets de Valls han quedat, respectivament, quarts i cinquens.

CLASSIFICACIÓ FINAL: Així ha quedat el Concurs de Castells 2018

El 3 de 10 amb folre i manilles que han descarregat els Castellers de Vilafranca.
El 3 de 10 amb folre i manilles que han descarregat els Castellers de Vilafranca. | Toni González

La Colla Vella i els Verds: la batalla pel títol

Com és evident, la batalla per guanyar el Concurs de Castells és la que més passions desperta de tot el certamen. La Colla Vella dels Xiquets de Valls partia com a favorita en aquesta ocasió per la brillant temporada que duia, i els Castellers de Vilafranca seguien sent ferms candidats al títol després de guanyar-ne vuit de consecutius. Al binomi rosat-verd hi havia també una Colla Joves Xiquets de Valls agosarada, però que no s'ha enganxat mai a la lluita pel Concurs.

La batalla entre rosats i verds ha començat amb cop dels Castellers de Vilafranca, que han descarregat de manera majestuosa el 3 de 10 amb folre i manilles. Els crits de la colla i de l'afició penedesenca feien impulsar d'allò més els Verds. Pilota a la teulada de la Colla Vella. Els rosats obrien de 4 de 9 sense folre, un castell d'extrema dificultat però al qual tenen el peu al coll des de fa algunes temporades. Amb una pujada lenta, mil·limètrica, apamada; i una descarregada sàvia, coneixedora del castell, la Vella l'ha completat i ha posat els punts sobre les is: aquest diumenge era el dia.

Ha estat clau la torre de vuit sense folre dels Castellers de Vilafranca a la segona ronda: ha pujat de postal, desafiant, però ha acabat sucumbint a la pressió i, a la descarregada, ha fet llenya. La caiguda ha donat ales a la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que provava en aquella ronda, també, el dos sense folre. Però ni l'extrema dificultat del castell ni la caiguda patida pels Verds han distret la Vella del seu dos, que probablement no ha pujat tan modèlica com la dels Verds, però que mica en mica i amb l'aleta han anat domesticant. Cada segon eren més a prop de conquerir-la, fins a l'èxtasi final:  la Vella descarregava el dos net i feia un pas de gegant  cap al Concurs de Castells.

La diferència de punts i les estratègies de les colles duien els Verds a veure's pràcticament obligats a descarregar el 4 de 10 amb folre i manilles que han escollit per a la tercera ronda... però no ha estat així i amb l'intent ha caigut també qualsevol possibilitat de victòria dels Castellers de Vilafranca. El Concurs era de la Vella, però els rosats també podien deixar-lo obert si el 3 de 10 amb folre i manilles de la tercera ronda no hagués reeixit. Els del Portal Nou n'eren conscients: els rostres eren de concentració i les veus, de prudència. Calia lligar el sac —perquè el blat era dintre—, i així ha estat: la plaça, amb ànims eixordadors, han fet esvaïr qualsevol dubte a l'enxaneta, que ha coronat un tres treballat que ha quedat en carregat. Eufòria rosada —encara moderada perquè, als Verds, els quedaven dues rondes.

Així les coses, però, els Castellers de Vilafranca han renunciat a batallar el Concurs més enllà. Quan han anunciat la torre de 9 amb folre i manilles —que a la quarta ronda han completat sense excessius problemes—, la Vella ha renunciat a la tanda i les dues colles han assumit el resultat: la Vella (9.690 punts) torna a coronar-se, divuit anys després i per novena vegada a la seva història; i els Verds (8.070 punts) s'han de conformar amb un meritori segon lloc.

El 3 de 10 amb folre i manilles que ha carregat la Colla Jove Xiquets de Tarragona.
El 3 de 10 amb folre i manilles que ha carregat la Colla Jove Xiquets de Tarragona. | Toni González

La Jove fa podi i els millors Capgrossos són quarts

El tercer lloc del Concurs de Castells 2018 ha estat per a la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que ha jugat les seves cartes tal com Aleix Bordas, el seu cap de colla, havia reiterat per activa i per passiva. La sortida dels de la camisa morada ha sorprès: quan la plaça donava per fet que optarien pel 4 de 9 amb folre i l'agulla, han apostat per un 5 de 9 amb folre que han descarregat d'entrada.

Ha arribat llavors la seva gran aposta, la del 3 de 10 amb folre i manilles.  El castell ha pujat amb corda, amb el folre i les manilles compactes, però els ha mort —després de l'aleta— del mateix mal que ja ho va fer el passat 23 de setembre: pels pisos superiors. La caiguda els ha fet optar pel 9 de 8, descarregat sense més, cosa que els ha fet sumar 7.090 punts i endur-se la tercera posició.

També han jugat el seu Concurs els Capgrossos de Mataró: volien signar el seu millor certamen i ha estat dit i fet. D'entrada un molt bon 3 de 9 amb folre els ha servit per escalfar motors per una torre de nou emmanillada ja dominada, que ja se saben de memòria. Amb aquests dos castells al sarró, han abordat un 5 de 9 amb folre que ha dissimulat a la perfecció el vestit de castell límit. Una execució impecable dels de Cugat Comas que els ha permès completar-lo, sumar 6.040 punts i quedar-se el quart lloc.

El 2 de 8 sense folre que ha coronat la Colla Joves Xiquets de Valls.
El 2 de 8 sense folre que ha coronat la Colla Joves Xiquets de Valls. | Toni González

La Joves fracassa tot i coronar el dos net

La Colla Joves Xiquets de Valls era la formació que plantejava, sobre el paper, una actuació més agosarada, amb el dos, el tres i el quatre nets. Però les coses se'ls han torçat. D'entrada, els de la camisa vermella han apostat pel 2 de 8 sense folre, que s'ha carregat ja treballant-se i que ha acabat saltant després de l'aleta. Després del dos carregat,  la Joves ha apostat pel 4 de 9 sense folre, però en dues ocasions s'han vist obligats a desmuntar-lo.

Acabaven aquí les opcions de la Joves d'endur-se el Concurs, que en cap moment de la competició d'aquest diumenge han acabat de materialitzar-se: carregar el dos net, amb Vella i Verds descarregant els seus castells, els ha allunyat de la lluita, de la qual s'han despenjat defintivament  quan han deixat en blanc els punts de la segona i la tercera ronda. Han sumat per la via dels castells de nou bàsics, descarregant-los els dos de tràmit: 5.755 punts i cinquè lloc.

El 3 de 9 amb folre descarregat pels Xiquets de Tarragona a la primera ronda.
El 3 de 9 amb folre descarregat pels Xiquets de Tarragona a la primera ronda. | Xiquets de Tarragona.

 

Els Xiquets es retroben —i també amb la tripleta

Concurs meravellós per als Xiquets de Tarragona, que deixen definitivament enrere la seva pitjor versió de la temporada: mesos i mesos de patiment, de feina bruta a assaig i sense resultats a plaça, la dimissió de Sergi Feijoo... les tempestes també arriben a la seva fi i avui els Xiquets de Tarragona s'han retrobat a la Tàrraco Arena Plaça. La injustícia a la TAP els va fer quedar dissetens fa dos anys i avui han estat sisens amb 4.000 punts.

Un molt bon 3 de 9 amb folre, tan treballat com tocava, ja ha estat un molt bon senyal pel que després veuríem: el que probablement ha estat el millor 5 de 8 de la temporada matalassera. El gran objectiu més enllà de tornar a completar els nou pisos era  recuperar el 4 de 9 amb folre. Finalment, tot i agafar-lo obert i treballar-lo, els Xiquets de Tarragona l'han completat; descarregant la tripleta màgica per primer cop des de Sant Magí de 2015. Ara, a acabar de la millor manera l'any.

 

  

Cinc colles més fan l'aleta als nou pisos, però Gràcia no se'n surt

Els Castellers de Sants han coronat el 2 de 9 amb folre i manilles.  La caiguda, però, els ha condicionat sumada a la del 3 de 9 amb folre inicial, que han descarregat a la segona ronda. Després del dos emmanillat, els Borinots han culminat la diada amb el 4 de 8, sumant 4.000 punts i assolint la setena posició en un Concurs que els santsencs no han resolt com volien.

Els castells bàsics de nou han estat el sostre de quatre colles més. Només l'han descarregat, en forma de quatre folrat, els Castellers de Barcelona. Era el primer de la temporada i l'han completat després d'un intent desmuntat. També han descarregat el 2 de 8 amb folre i el 3 de 8, després d'un intent desmuntat. Han quedat onzens amb 3.080 punts.

Per sobre, els Marrecs de Salt (desens, 3.265 punts) han coronat el 3 de 9 amb folre, i han descarregat el 5 de 8 i un 2 de 8 amb folre que ha arribat després d'un intent desmuntat. A la dotzena posició hi han quedat els Castellers de Sant Cugat, amb 2.980 punts, en coronar el tres folrat i acompanyar-lo del 5 de 8 i del 4 de 8. Els han seguit uns Castellers de Sabadell (tretzens, 2.845 punts) que han coronat tant el 3 com el 4 de 9 amb folre. Només els ha puntuat, però, el tres, que han unit al 7 de 8 i al 4 de 8.

L'única colla en no assolir els nou pisos han estat els Castellers de la Vila de Gràcia (catorzens amb 2.255 punts), als quals ha quedat en intent el tres folrat de la segona ronda. Han acabat el Concurs amb el 2 de 8 amb folre inicial, i els dos castells bàsics de vuit.