Cuncurs de Castells, any 1970

El Concurs de Castells de Tarragona prepara un documental sobre l'edició de l'any 1970

L'edició d'aquell any ha estat catalogada com un abans i un després en el món dels castells

Tot i que enguany sembla que serà un any difícil pel món dels castells, pel fet que molts municipis han decidit no celebrar els actes habituals de les seves festes majors, suprimint amb ells les diades castelleres, la tarragonina Maria Roig està preparant un documental sobre la  Biennal Concurs de Castells de Tarragona, que farà les delícies de tots aquells aficionats i involucrats en el món casteller, i que enguany han vist reduïda la seva activitat.

El documental, batejat amb el nom de 'El Concurs del Segle', se centra en el concurs de l'any 1970 que, segons els responsables del documental, va «marcar un abans i un després en la història del certamen i representa també l’inici de l’era moderna dels castells».

Un documental que recupera imatges i gravacions de l'època

Amb motiu dels 50 anys d'aquella data, la  Biennal Concurs de Castells treballa en una peça audiovisual que vol posar el punt d'atenció en la repercussió mediàtica i de públic que va tenir aquella edició, així com l'estrena dels primers castells amb folre en un concurs al segle XX i el canvi en la composició social de les colles, entre d'altres.

El concurs de l'any 1970, que va guanyar la colla delsNens del Vendrell, va assentar precedents també per ser el primer concurs filmat i fotografiat àmpliament. Molts d'aquests documents conservats són amateurs i fins ara desconeguts; i apareixeran per primera vegada per al públic general com a fil conductor del documental. Per altra banda, roig també aprofitarà per narrar la història des dels seus protagonistes, aquells que van ser presents a la plaça de braus de Tarragona, l'actual Tàrraco Arena Plaça.

Maria Roig és una documentalista que acumula una gran experiència en el rodatge de peces audiovisuals d'aquest tipus, i també en la recuperació del cinema no professional. Roig ha estat codirectora dels documentals' Dalí, emperador de l’acció' i 'L'herència millorada', i també du a terme tasques de recuperació, conservació, documentació i divulgació de material documental fílmic.

Atents a les xarxes!

El documental  sortirà a la llum en el marc de les festes de Santa Tecla 2020, però durant aquest mes de juliol s'anirà fent ressò a les xarxes socials de la importància del concurs de l'any 1970, sota l'etiqueta #50ConcursdelSegle, que es farà servir comunament a Facebook i Twitter.

El dilluns al vespre es difondran imatges i  vídeos històrics del concurs, així com dades sobre el Concurs de Castells de 1970 que «va significar l’inici de la consolidació de l’espectacle casteller més gran del món». El fet de difondre aquestes imatges inèdites servirà, segons els creadors, per posar en valor el concurs i, a la vegada, per donar a conèixer els detalls del 'Concurs del Segle'.