Les grans fites de la Santa Úrsula vallenca

Repassem els castells més destacats que ha vist l’actuació de la plaça del Blat

Diumenge és Santa Úrsula, la mare de totes les diades castelleres. Al segle XIX hi ha una referència del 1883 en la qual es parla del primer 5de9 amb folre de la història descarregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Però, no serà fins al segle XX, quan es contemplen els primers grans castells.

Primer 4de9f i 5de8, èxits dels vuitanta

L’any 1981, la diada vallenca va marca el principi de la que es considera la segona època d’or dels castells. En aquesta actuació del segle, mentre la Colla Vella bastia el primer 4de9 folrat de l’era moderna, la Colla Joves va completar un altre castell inèdit en forma de 5de8.

La dècada dels anys vuitanta també va deixar d’altres gestes. El 1986, la Joves feia la primera tripleta màgica del segle amb el 3de9 amb folre, el 4de9 amb folre carregat i el 5de8, que finalment totes dues assolirien el 1992. També el 1987, els de la camisa vermella van fer el primer intent de 2de8 net del segle.

1994: El primer gamma extra és rosat

Per Santa Úrsula del 1994,  la Colla Vella descarregava el primer 2de9 amb folre i manilles de la seva història. Dos anys després, a la mateixa actuació, aconseguia descarregar també el 5de9 amb folre.

El 1999, la Colla Joves glorificava encara més la capital de l’Alt Camp amb el primer 4de9 net carregat per una colla vallenca al segle XX.  Finalment, a la diada del 2001, ambdues agrupacions carregaven el castell total.

2015: Valls de 10

Per Santa Úrsula del 2015, la Colla Vella carregava el primer 3de10 amb folre i manilles assolit a la plaça del Blat. Aquell dia, la Colla Joves també va efectuar dos intents seriosos de la mateixa construcció.

2016: La Santa Úrsula perfecta

L’any 2016, en una diada històrica, la Colla Vella va descarregar el 3de10 amb folre i manilles, el segon que es veia a la plaça del Blat després del que va fer la mateixa colla a la Firagost. Els de la camisa rosada també es van apuntar el primer 4de10 amb folre i manilles descarregat del seu historial i el 4de9 net. Fins al moment, és la millor actuació de la història (sense comptar pilars) i l’única amb tres estructures  de gamma superior descarregades.