La Diada de Santa Úrsula a Valls de 2019.

El món casteller «recomana» l'anul·lació o ajornament de l'activitat pel coronavirus

Aquest cap de setmana se celebra a Tarragona el XIX Torneig Casteller de Futbol Sala, que mourà més de 1.500 castellers

ACTUALITZACIÓ — 11/03/2020  14.50 hores

L'organització del Torneig Casteller de Futbol Sala ha hagut de fer marxa enrere i traslladar l'esdeveniment, que s'havia de celebrar aquest cap de setmana a l'Anella Mediterrània de Tarragona, al mes de novembre, en concret els dies 21 i 22 novembre, per la crisi del coronavirus.

ACTUALITZACIÓ — 21.45 hores

Les recents informacions aparegudes vinculades al coronavirus, per part del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, que recomanava aturar les activitats extraescolars arran de l'epidèmia, s'ha decidit, des de la Direcció Científica i Mèdica de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), recomanar l'anul·lació, suspensió  o ajornament de l'activitat castellera amb canalla.

A més, el Departament de Salut podria anunciar, durant les pròximes hores, recomanacions més restrictives. Des de la CCCC, com que l'activitat «no s'entén sense la canalla», recomanen que l'activitat castellera, en el sentit més ampli, s'anul·li, suspengui o ajorni, per avui i els pròxims dies, a l'espera de noves indicacions i directrius per part de Salut.

NOTÍCIA — 13:58 hores

El món casteller no es veu alterat per la crisi del coronavirus. La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) està en permanent contacte amb el Departament de Salut seguint les seves recomanacions i, fins al moment, les colles no han d'aplicar cap directriu específica ni en els assajos ni en el seu calendari d'actuacions. Malgrat tot, són els ajuntaments qui tenen la darrera paraula sobre les exhibicions castelleres als seus municipis. Des de la direcció mèdica de la CCCC es llança un missatge de tranquil·litat. El 19è Torneig Casteller de futbol sala previst aquest cap de setmana a Tarragona, que mourà 48 colles d'arreu de Catalunya i més de 1.500 castellers, es manté.

Considerat l'esdeveniment extracasteller més important que es fa durant l'any, aquest torneig de futbol, que és itinerant i organitzat cada any per una colla diferent, se celebrarà a l'Anella Mediterrània de Tarragona. Tot i la crisi del coronavirus, l'organització en cap moment s'ha plantejat suspendre'l, malgrat que van circular falsos rumors que donaven per anul·lada aquesta edició. «No ens espanta gens» afirma a l'ACN l'organitzador del torneig i membre dels Xiquets de Tarragona, Ramon Serra. Només s'ha elaborat un protocol bàsic davant de possibles casos de persones que presentin tos, dificultat per respirar o febre, i s'habilitarà una àrea sanitària. «Esperem que ni ho hàgim d'aplicar, ho veiem tot una mica exagerat», apunta.

Precisament, com que el fet casteller mou tantes persones i comporta un gran contacte físic, s'ha generat certa inquietud pel risc de contagi. Tot i aquests dos factors associats a l'activitat castellera, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya fa una crida a la calma. Des de la direcció mèdica de la CCCC afirma que les recomanacions als castellers per evitar infectar-se pel coronavirus no van més enllà de les ja fetes pel Departament de Salut i el Ministeri de Sanitat. «Són recomanacions generals a la població, no n'hi ha d'específiques per a la nostra activitat», manifesta Daniel Castillo, director mèdic. La Coordinadora fins i tot ha fet una piulada per reiterar aquestes recomanacions, sense entrar en alarmismes.

L'ens vol tranquil·litzar la ciutadania i garanteix que estan preparats per si la situació es compliqués. Castillo no descarta que més endavant puguin aplicar-se directrius més estrictes, però de moment insisteix que no hi ha cap afectació i que, en tot cas, a la CCCC li correspon recomanar, sempre d'acord amb Salut, però no està al seu abast anul·lar assajos o actuacions, ja que depenen dels ajuntaments i les colles. La CCCC recorda el precedent, l'any 2009, del virus de la grip nova. Aleshores l'equip mèdic de la Coordinadora va aplicar un protocol d'actuació per afrontar l'epidèmia. Era un pla de prevenció amb un díptic addicional fet amb la supervisió de la Generalitat que es va fer arribar a totes les agrupacions.