Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La Diada de Santa Úrsula a Valls de 2019.

Els reptes de les colles castelleres durant l'estat d'alarma: fotos antigues, gimcanes i diades virtuals

Amb la suspensió d'assajos i actuacions, les xarxes socials esdevenen l'únic lligam entre els castellers

Les colles castelleres  se les enginyen per mantenir-se unides durant el confinament i combaten l'estat d'alarma amb mil i una iniciatives. Xerrics d'Olot i Castellers de Cornellà han estat els pioners d'aquesta dinàmica per animar els castellers des de la distància. El ventall d'opcions, amb molt d'èxit, és variat i pintoresc. S'organitzen des d'entretingudes gimcanes  adreçades sobretot a la canalla, a recuperar fotos de castells històrics i obrir la capsa dels records, així com també accions solidàries com donacions de sang, i fins i tot celebrar una diada castellera de forma virtual. La colla d'Igualada segueix totalment confinada. Sense assajos ni actuacions, les xarxes socials han esdevingut l'única via de connexió entre els castellers.

Els primers en llançar-se a les xarxes per dinamitzar la seva colla van ser els Castellers de Cornellà -instant a la canalla a aconseguir punts en equip fent proves des de casa- i els Xerrics d'Olot -que ja van per la cinquena prova de la denominada gimcana xerrica, una iniciativa de divertides proves per a petits i no tan petits. Les colles volen mantenir l'activitat i plantegen múltiples propostes amb l'objectiu que «els ànims no decaiguin», diu Jordi Gilabert, responsable de comunicació dels Xiquets de Tarragona.

Els matalassers, que ja havien fet quatre assajos quan es va decretar l'estat d'alarma, també han encarat els dies d'aturada amb sentit de l'humor. D'una banda, publiquen exercicis i munten challenges etiquetats amb el nom 'ElConfinamentEmRatlla', com ara aguantar la faixa damunt del front. D'altra banda, proposen missions per interactuar amb la canalla. «Són challenges que tenen una acceptació brutal», constata el cap de colla, Alfredo González. També munten challenges específics per a grallers i timbalers.

Per la seva banda, els Minyons de Terrassa  han llançat un repte similar al dels tarragonins. A través de les històries d'Instagram i amb el coixinet #MinyonsChallenge, proposen penjar vídeos o imatges amb tota mena de desafiaments. «Vam veure que el confinament s'allargaria i vam decidir fer alguna cosa per distreure la gent», comenta Pere Geis, cap de comunicació dels Minyons i impulsor de la iniciativa. Geis explica que la proposta, iniciada fa just una setmana enrere, ha tingut «molt bona acollida».

Entre els reptes més imaginatius que s'han plantejat des de la colla malva destaca el d'imitar el toc dels castells amb la boca per reproduir el so de la gralla. «Vam posar com a exemple un noi que reprodueix el so de la trompeta amb la boca i es va fer viral», indica. Una altra proposta que també han tingut molt bona resposta ha estat la de construir un castell amb rotlles de paper higiènic: «Vam pensar en aprofitar que estan tan de moda i van sortir castells de 9 i alguna torre», comenta Geis.

Rebobinar al passat

La Jove Xiquets de Tarragona ha estat de les primeres colles castelleres en obrir la capsa dels records i recórrer a l'hemeroteca digital per rememorar castells històrics i fites durant aquest període de confinament. També es formulen enquestes a Instagram que posen a prova la capacitat de retenció dels castellers, amb preguntes trampa incloses. «La interacció és màxima, fins i tot perfils d'altres colles hi participen», assegura Jordi Castro, responsable de xarxes socials de la Jove de Tarragona.

3de9f de la Colla Jove Xiquets de Tarragona a Montjuïc
La Colla Jove Xiquets de Tarragona  | Colla Jove Xiquets de Tarragona

En la mateixa línia, els Capgrossos de Mataró han posat en marxa el 'test capgròs', un qüestionari a Twitter sobre la història i les grans actuacions de la colla al llarg dels anys. «Tard o d'hora ens tornarem a apilonar per fer això que tant ens agrada», expliquen els de la camisa blava a les seves xarxes socials.

Qui també mira la seva història són els Castellers de Sants. 'Estàs confinat a casa i no saps què fer? Rememora les primeres aletes de la nostra història'. D'aquesta manera repassen els borinots alguns dels moments cabdals de la seva trajectòria a les places, amb imatges de totes les seves primeres vegades.

Passatemps i diades virtuals

Entre les idees més creatives s'hi troba el repte de la Colla Castellera de l'Esquerra de l'Eixample, de desxifrar un passatemps amb emoticones que amaguen el nom de 78 colles castelleres. A Guissona, els castellers dels Margeners, que tenien la diada del local aquest diumenge, la van celebrar de manera virtual.

El món casteller no vol romandre aturat durant el confinament i planteja una sèrie d'idees, la immensa majoria des de la distància. L'única que s'ha organitzat en exterior, i en grup, és una campanya de donació de sang organitzada pels Nens del Vendrell i que aquest cap de setmana va reunir una trentena de persones.

La seu social dels Castellers de Vilafranca, Cal Figarot, acollirà també de dimecres a divendres que ve, matí i tarda, una donació de sang a la qual tothom cal inscriure's prèviament. La Vella i la Joves de Valls  també aprofiten les xarxes per mantenir informats els castellers de totes les actuacions que es van posposant.

Els Moixiganguers, confinament total

La majoria dels castellers dels Moixiganguers d'Igualada estan confinats des de dijous passat, quan es va decretar el confinament total de la Conca d'Òdena. Feia poques setmanes que havien començat els assajos, que ara, com a la resta de colles castelleres del país, s'han vist estroncats per culpa del coronavirus. Això, segons ha explicat el seu cap de colla, Jordi Moreno, els obliga a rebaixar objectius. «És per una causa major, ara el que cal fer és respectar el confinament perquè això acabi el més aviat possible», ha assegurat.

La primera actuació d'aquesta temporada hauria estat aquest diumenge passat amb la diada de les Cotxeres. «L'objectiu era començar amb castells de vuit, amb el tres i quatre de vuit, també teníem l'objectiu d'avançar la torre de vuit amb folre, però tot això es veurà endarrerit. Caldrà veure on estem tècnicament quan ens reincorporem», ha lamentat. Justament aquest any els Moixiganguers d'Igualada celebren el seu 25è aniversari, però de moment la celebració s'ha vist endarrerida i l'únic contacte que tenen és via telèfon i xarxes socials.