Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els Torraires de Montblanc deixen el 3de7 carregat

Els de la camisa grana han celebrat diferents actes per commemorar el 25è aniversari

Els Torraires de Montblanc a la festes de Sant Maties
Imatge d'arxiu dels Torraires de Montblanc | Joan López

Per segona temporada consecutiva, Montblanc ha pogut gaudir, com a mínim, d’un castell de 7 carregat de la seva colla local. Els Torraires, que han perdut pistonada en detriment del 2018, van aconseguir un bon resultat en la diada de la festa major de la Serra. A banda d’aconseguir carregar el 3de7, també es van apuntar el 2de6.

 

Reptes de futur

Els plans de la colla de cara l’any que ve han de ser tornar a aconseguir tots els castells que han assolit enguany i mirar de consolidar-se com a colla de 7. En l’aspecte més social, també s’ha de continuar animant a la gent de la vila amb l’objectiu d’ampliar el nombre de camises als assajos i les actuacions.

 

Llibre sobre la història dels antics Torraires

És de domini públic que els Torraires de Montblanc celebren aquest 2019 el seu 25è aniversari. El que tanta gent no sap és que la colla (o les colles, ja que n’hi havia hagut dues) ja havia existit durant el segle XIX i principis del segle XX i és, doncs, una de les més antigues del panorama casteller. I és per això que la colla ho ha volgut recollir en un llibre.

 

Els orígens d’aquestes colles es remunten al 1864, quan les mítiques colles vallenques, amb l’ajuda dels aficionats montblanquins, van convertir la població en plaça castellera de 9. Poc després es van atrevir a formar colla pròpia, que, amb el nom de Torraires de Montblanc, va exhibir les seves estructures fins i tot fora de la Conca, en places com Reus, Vilafranca del Penedès o Barcelona.

 

L'efervescència castellera va originar l’aparició d’una segona colla a la vila. Al llarg de gairebé cinquanta anys d’existència, els Torraires van assolir, en els seus millors moments, castells de 8 i el pilar de 6. El llibre també fa un repàs de les diades castelleres que va continuar havent-hi a la població un cop desapareguda la colla, el 1920, i fins a la refundació dels actuals, el 1994.

 

A part de repassar els precedents i el seu dilatat historial, la publicació estudia diverses paraules castelleres pròpies de la vila. També dedica un capítol als grallers montblanquins d’aquella època i, finalment, estudia, amb totes les dades que ha estat possible localitzar, els noms, cognoms i renoms dels qui van formar part de les colles.

 

Presentació a Montblanc

El pròxim dissabte 30 de novembre es farà la presentació del llibre al Museu Comarcal de Montblanc. Serà a les 12 del migdia i comptarà amb la participació d’un dels autors, Pere Ferrando. L’obra ha estat escrita a quatre mans per l’historiador vilanoví Xavier Güell i el mateix Ferrando, ambdós amb una àmplia trajectòria en l’estudi de la història castellera, amb un bon grapat de llibres publicats.

 

És el número 31 de la col·lecció de llibres castellers L’Aixecador, de Cossetània Edicions. Durant l’acte es farà un petit reconeixement als antics components dels Torraires de Montblanc, a través dels seus descendents, que estan especialment convidats a la presentació.

 

Estadístiques de la temporada (A partir del 4de6)

3de7 1c

2de6 5d+1id

3de6a 8d+1i+5id

3de6 12d+2id

4de6 3d+2id