La Vella de Valls tomba per fi el 2de8 sense folre

Festa grossa a Vilallonga del Camp on els rosats comparteixen plaça amb la Jove de Tarragona que segueix en línia ascendent

Era als volts del migdia d’aquest diumenge quan m’arribava una informació sobre la possibilitat que la Colla Vella dels Xiquets de Valls podria intentar el 2de8 sense folre a Vilallonga del Camp. A Vilallonga! Vaig exclamar. I, en uns segons, vaig dir-me: per què no, si hores abans l’havien descarregat amb una pulcritud extrema a l’assaig?

Vilallonga, per tant, sí era l’escenari ideal. En els temps en què vivim hem après que els castells s’han de “tirar” quan els tens, lluny d’aquelles èpoques que els reservaves per les diades de compromís, quan, potser, ja no arribaven en el seu millor moment.

La tarda de diumenge, doncs, ha respost a les expectatives. La Colla Vella obria plaça amb un nou 3de9 folrat, un més, que tant sovinteja en el repertori de l’agrupació rosada i que no ens desperta cap dubte sobre la immediatesa del castell de deu pisos.

Amb el tres a la butxaca, la Vella assaltava en segona ronda el seu principal repte. Desig, més que repte, segurament. Necessitava passar comptes amb el 2de8 sense folre. Aquell vell conegut de Vila-rodona i d’altres diades que van deixar un regust agredolç. A favor dels del Portal Nou, en aquesta ocasió, però, l’experiència, l’immens treball realitzat, els assajos i la seguretat que tenen.

Va ser molt ràpid. La torre de vuit neta que puja i, de la mateixa manera, el dos que, ara sí, baixa fins a completar una festa gran i, tot sigui dit, ben merescuda. Per fi la Vella es reconciliava amb aquest castell de tanta dificultat.

A Vilallonga, la festa rosada es rubricava en tercera ronda amb un altre 9de8 descarregat i, com a cloenda, tancava l’exhibició amb un pilar de set folrat. En acabar, la pregunta era: on és el sostre de la Colla Vella ara mateix?

La Jove no afluixa i s’apunta un altre 9de8

Pel que fa a la Jove de Tarragona, demostrava aquest diumenge que segueix en línia ascendent, consolidant grans castells que, segur, li reportaran futurs èxits.

De sortida afrontava un 9de8 que té sobradament per la mà i que domina a la perfecció. Un gran castell que encetava la seva exhibició a Vilallonga. En segona ronda, l’estructura programada era el 3de9 amb folre, construcció que primer quedaria en intent desmuntat, però que després la colla resoldria sense problemes.

Amb el 9de8 i el 3de9 folrat al sarró, la Jove de Tarragona decidia tancar actuació amb un bon 4de9 amb folre, descarregat. Encara que això no seria tot perquè, en ronda de pilars, els de la camisa lila volien abandonar la plaça fent gala del seu potencial. Així, van plantejar-se un pilar de set folrat que completarien amb gran seguretat.

En definitiva, aquest diumenge, Vilallonga, ha viscut una actuació castellera digna de les grans ocasions. Sembla que ja no hi ha exhibicions de tràmit.