Xiquets de Tarragona.

Xiquets de Tarragona: fer 50 anys en temps de coronavirus

L'entitat considera «essencial» recuperar el local propi

El coronavirus ha obligat a postergar moltes coses: plans personals; actes socials; festius (quantes festes majors s'han anul·lat enguany?); activitats institucionals, com ara el 20è aniversari de la declaració de Tarragona com a Patrimoni de la Humanitat, i tant i tantes coses que s'han vist afectades per la primera pandèmia en un segle.

A Tarragona ciutat, una entitat històrica, elsXiquets de Tarragona havia de celebrar, enguany, el seu 50è aniversari. La Santa Tecla de l'any passat, la colla presentava el programa per aquesta efemèride: 50 actes per 50 anys. L'agenda arrencava per Santa Tecla i tenia com a un dels moments més emocionants, la Santa Tecla d'enguany, no debades els Xiquets complien enguany, també, «les 50 tecles».

Els orígens dels Xiquets se situen fa gairebé 200 anys i l'entitat, tal com la coneixem ara, es va crear l'any 1970. Per conèixer com han viscut aquest any afectat per la COVID-19, TarragonaDigital amb un dels rostres més populars de la  colla matalassera, el periodista tarragoní Jordi Suriñach, actual cap de pinyes de la colla.

 

Xiquets de Tarragona.
Els Xiquets de Tarragona estan d'aniversari. | Laia Solanellas

«La temporada vinent esperem poder reprendre algunes de les idees que teníem per enguany»

«La pandèmia ha  paralitzat la nostra activitat fonamental, que és la de fer castells» explica Suriñach, conegut com a Suri, que afegeix el següent: «No podem assajar, no podem actuar i, a més a més, sense local propi, ho tenim complicat per plantejar activitats respectant les mesures de segures. Per a una  colla castellera, plantejar un aniversari sense castells no té gaire sentit».

Tanmateix, els Xiquets no hi ha renunciat del tot: «Des de les xarxes socials fa mesos que es fa un  treball intens per repassar les fites més significatives de l'entitat i, paral·lelament, s'han programat algunes activitats, sempre respectant les mesures sanitàries vigents». Un parell d'exemples d'aquestes activitats són el concert al Camp de Mart amb Izal, «amb totes les entrades ja exhaurides» remarca Suriñach, o les rutes castelleres  de la mà d'un expert com Jordi Bertran, destacat divulgador cultural de la ciutat.

Preguntem al cap de pinyes dels Xiquets sobre si han passat algun acte de cara a l'any vinent, quan se suposa que la vacuna ens haurà tornat a la normalitat, sense adjectius de cap mena. «Per a la temporada vinent, tot esperant que el  context sanitari sigui més propici, esperem poder reprendre algunes de les idees que teníem plantejades» respon en Suri. Ens interessem, també, sobre com afecta el dia a dia de la  colla la pandèmia.

Imatge de membres de la colla dels Xiquets de Tarragona
La colla dels Xiquets de Tarragona ha participat enguany als actes de Sant Magí | Facebook/Xiquets de Tarragona

«Mentre es facin castells, els Xiquets de Tarragona existirem»

Ara per ara, els Xiquets es troben «en 'stand by'». Aquesta situació de transició, «on no ens podem trobar al pati ni tampoc a les colles», no vol dir, segons remarca Jordi Suriñach, «que la colla s'hagi aturat. S'han fet trobades virtuals, activitats lúdiques i esportives i molt atents a les  recomanacions  de les autoritats i, especialment, la canalla». Enmig de l'anomenada segona onada de coronavirus és molt difícil saber quines afectacions deixarà aquest període tan llarg de profunda incertesa.

Suriñach posa lletra als dubtes sobre el futur: «És una incògnita. Si penses en el futur, et planteges que la canalla haurà crescut i que l'estat de forma general no podrà ser el mateix després d'un temps tan llarg d'inactivitat. Al mateix temps, totes les trobades formals i informades mantingudes aquests mesos amb el  gruix de la colla  ens confirmen que hi ha moltes ganes de tornar a fer castells tan aviat com es pugui. Hi ha incertesa, però el  fet casteller i la colla sempre hem superat els entrebancs». El missatge final és optimista: «Mentre es facin  castells, els Xiquets de Tarragona existirem».

 

«Hem de lluitar per assolir els castells de nou pisos»

Tard o d'hora, la COVID-19 passarà a ser un mal record. Per això, perquè és indiscutible que cal sobreviure al present pensant en construir el futur, volem conèixer els reptes de futur dels Xiquets de Tarragona.

Jordi Suriñach: «Un cop s'hagi normalitzat la situació, la colla ha de lluitar per tornar a  recuperar el seu millor nivell i assolir els castells de nou pisos. En l'àmbit social, cal treballar per recuperar el local propi i consolidar el múscul de l'entitat. En aquest sentit, la recuperació del local és essencial. La solució del Pati del Pou, a l'interior del Palau Municipal, és un bon pedaç però, com a entitat, no és sostenible a llarg termini».

Un dels millors periodistes de castells del Camp de Tarragona traçava un paral·lelisme entre el Barça actual i els Xiquets de Tarragona: «Han tingut una època que eren com el Barça de Guardiola però podríem dir que ara estan travessant la llarga nit nuñista».

Curs dels Xiquets de Tarragona
La colla dels Xiquets de Tarragona ha organitzat activitats esportives durant el desconfinament, com aquesta trobada | Cedida

En Suri transmet sensacions semblants quan se li pregunta sobre el millor i el pitjor moment dels Xiquets els darrers anys. «L'any passat no va ser bon record, no vam assolir els  reptes plantejats. Prefereixo, però, quedar-me amb els èxits» rebla el cap de pinyes  dels matalassers.

Aquests èxits, per «qualsevol matalasser», són «el 2de9 amb folre i manilles que vam descarregar l'any 2014 per Sant Magí o les tres aletes de gamma extra que vam fer per les festes de Santa Tecla de 2015. Aquell any, en només tres dies, vam ser capaços de  carregar dues vegades el 5de9 amb folre! Es fa difícil no emocionar-se quan recordes aquells moments» rebla Jordi Suriñach. Per acabar, aprofitem l'avinentesa per, tot i les circumstàncies, desitjar un feliç 50 aniversari als Xiquets de Tarragona!