Pla obert de cigonyes al riu Segre, a Torres de Segre

Troben més ocells morts a la zona del focus de grip aviària a Catalunya

El Departament d'Acció Climàtica està analitzant si les aus han mort a causa de la malaltia

Creix la preocupació a Catalunya per la grip aviària després que s'hagin localitzat 13 ocells salvatges morts més a la zona del riu Segre on la setmana passada es va detectar un focus en 4 cignes i una cigonya. En aquest sentit, el cap de servei de coordinació territorial del Departament d'Acció Climàtica, Joaquim Porcar, ha assenyalat que no es pot determinar si tots aquests ocells han mort per la mateixa causa.

Porcar ha afegit que encara que es determini que han mort per la mateixa causa no es consideraria un nou focus, ja que han estat trobats dins del «perímetre» dels primers. Després d'aquesta troballa, ja són 18 aus mortes en aquesta zona del Segre, a Soses, on la passada setmana es va detectar un focus de grip aviària.

Tot i aquesta xifra, només s'ha confirmat que cinc de les aus mortes tenien la malaltia. La resta de casos s'estan analitzant.

Inspeccions en 26 explotacions avícoles: «Tot correcte»

Després de l'aparició del brot, el Departament d'Acció Climàtica ha inspeccionat 26 explotacions avícoles —totes les situades en un radi de 10 quilòmetres de les troballes— per comprovar l'estat dels animals i que es complissin totes les mesures de seguretat, especialment la de consum d'aigua. Joaquim Porcar ha explicat que en aquestes inspeccions ha sortit «tot correcte». 

Així mateix, els Agents Rural han iniciat accions de vigilància en espais naturals del perímetre del Segre i Utxesa.

Acció climàtica considera que el focus està controlat

Tot i la troballa d'aquestes noves aus mortes, el Departament d'Acció Climàtica considera que el focus està controlat, ja que no afecta ni les aus de corral, ni les de producció o consum. Per això, han remarcat que Catalunya continua sent «lliure d'influència aviària» perquè aquest focus s'ha detectat en animals salvatges.

Així, davant aquesta situació, no hi ha cap restricció de moviments a la zona, tot i que de forma preventiva s'ha decidit el tancament dels animals a les zones de risc, prohibint la seva participació en certàmens d'exhibició d'aus.