Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un sanitari introduint una agulla a un pot de la vacuna d'AstraZeneca

Primers efectes de la davallada de vacunats: caduquen 70.000 dosis a Catalunya

Salut ha explicat que moltes persones amb cita prèvia no s'han presentat

Prop de 70.000 dosis de la vacuna contra la Covid-19 han caducat a Catalunya. Aquesta és la xifra que ha revelat aquest dimecres la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que ha concretat que exactament són 69.129 dosis. En aquest sentit, Cabezas ha atribuït la incidència a la «complexitat del procés» de vacunació sense cita prèvia.

La secretària de Salut Pública ha assenyalat que després de les vacances no ha arribat el repunt en les xifres de vaccinació, tal com havien previst els experts del Departament de Salut. Davant aquesta situació, s'ha ampliat la vacunació sense cita prèvia, que segons Cabezas dificulta ajustar «l'oferta i la demanda».

En aquest sentit, ha afegit que la coordinació «és molt més difícil, no saps qui vindrà, i has de tenir vacunes descongelades». Així mateix, ha dit que la vaccinació sense cita prèvia «va en contra d'una major planificació», alhora que ha revelat que s'ha observat que molta gent que tenia cita prèvia no s'ha presentat.

Els vaccins caducats estan guardats en neveres a l'espera de la resposta de les autoritats sanitàries de l'Estat i les farmacèutiques productores sobre què fer amb elles i si algunes encara es poden aprofitar.

Prop de 10.000 vials en 400 centres de vacunació

Les dosis afectades per la caducitat són dels vaccins de Pfizer, Moderna i Janssen. En aquest sentit, Salut ha xifrat en 9.103 vials —de cada vial s'extreuen diverses dosis—, que estaven distribuïts en 400 centres de vacunació.

Carmen Cabezas ha remarcat que «la situació de vacunes caducades no és única de Catalunya», recordant que «països com els Estats Units o França s'han trobat en situacions similars».

El 71,3% de la població de Catalunya, amb la pauta completa

En les darreres 24 hores, s'han administrat 13.750 noves dosis de la vacuna contra Covid-19, segons ha informat el Departament de Salut. D'aquesta manera, 5.860.429 catalans tenen ja la primera dosi del vaccí, 5.968 més, mentre que 4.976.155 tenen la segona, 7.782 més. Amb aquestes xifres, la pauta completa arriba a un total de 5.649.578 persones (+10.360).

D'aquesta manera, el 71,3% de la població de Catalunya ja ha rebut la pauta completa, mentre que el 73,9% ja té primera punxada. Tenint en compte la població major de 12 anys —la que es pot vacunar— el percentatge de persones amb pauta completa arriba al 79.9%, mentre que 82,8% ha rebut la primera dosi del vaccí.