Imatge d'una professional sanitària preparant una dosi de la vacuna contra la Covid-19 per administrar-la a un ciutadà

Les persones entre 40 i 50 anys començarien a vacunar-se al juny, segons Vergés

La consellera de Salut espera que el juny sigui el mes que es vacuni «amb més intensitat»

La consellera de Salut en funcions,  Alba Vergés, ha donat avui una esperançadora notícia que fa entreveure que els objectius de vacunació es van complint tal i com estava previst. Vergés ha declarat en una entrevista a 'RAC1' aquest dimecres, 5 de maig, que preveu que el juny sigui el mes que es vacuni «amb més intensitat» i es comenci a vacunar la franja d'edat dels 40 als 50 anys, sempre que arribin les dosis previstes.

Així mateix, la consellera ha qualificat les dades epidemiològiques recents d'«esperançadores» en un context de vacunació «intensa». «Si podem portar la situació sota control, la perspectiva és anar recuperant la vida», ha dit. Per això, Vergés ha justificat l'aixecament del  toc de queda, que espera que ja no torni. Amb tot, ha fet una crida a la ciutadania perquè porti «el màxim de bé possible» la desescalada que comença a partir d'aquest diumenge, 9 de maig.

«No és sortir al carrer i fer res massiu», ha afegit, recordant que es manté el límit de sis persones. «Tot allò que tenim pendent, intentem no fer-ho de cop», ha remarcat. Per això ha demanat «espaiar» les activitats per no haver de fer passes enrere.

La reobertura de l'oci nocturn, de manera progressiva

També ha demanat al món local que estigui «amatent» davant de possibles trobades com 'botellons'. Sobre la reobertura de l'oci nocturn, Vergés ha apuntat que estan treballant plans sectorials per veure com pot fer-se tot i que ha assenyalat que el que ja poden dir és que haurà de ser progressiu. De moment, ha anunciat, es farà una prova pilot a Sitges que haurà d'anar acompanyada de «cert aval científic» per veure amb quines mesures es podria reobrir el sector.

Pel que fa als bars i restaurants, ha confirmat que a les 23 hores hauran de quedar tancats, com passa ara a les 17 hores, però que dependrà de cada establiment organitzar-se per decidir a partir de quina hora tanca la cuina, sempre que es compleixi amb l'hora de tancament.

Quant a l'horari del comerç, ha explicat que amb l'aixecament del toc de queda la voluntat és que pugui obrir fins  a les 22 hores —ara poden fer-ho fins a les 21 hores— però que cal ratificar-ho. 

Per altra banda, Alba Vergés ha admès que és possible que el proper pas a flexibilitzar en la desescalada sigui ampliar els aforaments permesos en alguns sectors, com ara en el cultural.

La segona dosi d'AstraZeneca en menors de 60, a l'espera d'Europa

En l'entrevista, Vergés ha reiterat que espera que la decisió que es prengui sobre quina vacuna s'administra als menors de 60 anys que ja tenen una primera dosi d'AstraZeneca sigui «el màxim de coherent» amb el que diu l'Agència Europea del Medicament.

També ha justificat que tot i que s'aixequi l'estat d'alarma la competència sobre els medicaments és estatal i per tant Salut no pot decidir espaiar la segona dosi de vacunes com la de Pfizer, com defensa.